Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc sta danes, 14. avgusta 2023, ob dnevu solidarnosti, obiskala policijski postaji Laško in Žalec. Območji obeh postaj so poplave hudo prizadele. Minister se je seznanil z varnostno situacijo na obeh območjih in izrazil zadovoljstvo, da so policisti tako požrtvovalno hiteli pomagati sokrajanom. Tako minister kot namestnik generalnega direktorja policije sta se vsem policistkam in policistom zahvalila za številna rešena življenja in vse opravljeno delo v zadnjem tednu.

Lasko obisk ministra

Na območju Policijske postaje Žalec so nedavne poplave največ škode povzročile v občinah Braslovče, Polzela, Prebold in Žalec. Več oseb je bilo evakuiranih. Tako kot drugod na območjih, ki so jih prizadele hude poplave, so tudi žalski policisti aktivno sodelovali z občani ter pripadniki civilne zaščite in gasilci ter pomagali po najboljših močeh, tako pri evakuacijah, pretočnosti prometa, kot tudi s povečano prisotnostjo na ogroženih območjih, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

PP Lasko v vodi1

Policijska postaja Laško v vodi

Laško je bilo v minulih poplavah zaradi poplavljenih cest dobesedno odrezano od sveta, saj je bilo prometno nedostopno z vseh strani. Voda je zalila tudi prostore Policijske postaje Laško. Policisti so na teren odhajali po improvizirani brvi, ki so jo namestil na nadstrešek in je segala do bližnje ograje. Do nadstreška pa je bilo treba priti skozi ozko okno. Po isti poti so se vračali s terena v policijske prostore. To je bila v tistih trenutkih edina možna pot, da so policisti lahko prišli med ljudi in pomagali. Poplavljeni prostori so zdaj očiščeni in delno sanirani. Laškim policistom so pri čiščenju samoiniciativno na pomoč priskočili policisti iz drugih policijskih enot, organizirali pa smo tudi čistilno akcijo, kjer je prav tako pomagalo več sodelavk in sodelavcev iz drugih enot. Solidarnost med policisti je bila vedno velika. Nepomembno je, iz katerih enot prihajamo, vsi smo in se tudi doživljamo kot del enega velikega, a tesno povezanega kolektiva.

Policijska postaja Lasko 3

Ob dnevu solidarnosti smo se danes v pogovoru z ministrom Boštjanom Poklukarjem in namestnikom generalnega direktorja policije mag. Robertom Ferencem spomnili še mnogih drugih navdihujočih zgodb, ki potrjujejo, da je bila solidarnost med policisti ter med policisti in občani vedno močna.

Ena od takih navdihujočih zgodb, ki je v teh dneh zaokrožila v naših vrstah, je tudi zgodba dravograjskega policista. Imel je srečo, da njegov dom v poplavah ni bil prizadet, zato pa ga je toliko bolj prizadela usoda njegovih številnih sodelavcev, ki te sreče niso imeli. Dan po najhujših poplavah bi moral biti prost, a se je čutil zavezanega, da pride v službo, saj je vedel, da mnogi njegovi kolegi zaradi razmer ne bodo mogli priti in da bodo občani potrebovali pomoč policije. Cesta iz Dobrij, kjer živi, ni bila prevozna, zato se je do Raven na Koroškem, kjer sta ga počakala sodelavca s terenskim vozilom, odpravil kar peš. Malo po gozdnih poteh, malo ob železniških tirih. Dve noči je nato ponoči spal kar na policijski postaji, podnevi pa je bil na terenu med ljudmi.

Takih "dravograjskih policistov" je v naših vrstah veliko. Ustvarjajo drobne zgodbe naše solidarnosti, velike pa danes pišejo mnogi prostovoljci, ki pomagajo tam, kjer je bilo najhuje. Današnji prizori ljudi, ki prihajajo v pomoč iz celotne Slovenije, so tudi nam navdih in motivacija, da naredimo še več, kot od nas zahteva poklicna dolžnost.