Sorodne objave

 

V noči na 1. julij 2013 so na Hrvaškem svečano obeležili vstop države v Evropsko unijo. Po vsej državi so organizirali proslave, na mejnih prehodih pa so odkrili plošče z napisom EU. Ena takšnih proslav je bila tudi na Kaštelu, od koder so se hrvaški policisti premestili na Mejni prehod za mednarodni promet Dragonja, kjer je od danes naprej enotna mejna kontrolna točka.

vstopHRvEU039

Tik pred polnočjo so zaigrali hrvaško, točno ob polnoči evropsko himno, nato pa so dvignili zastavo EU. Simbolično sta si zastavi in dobre želje izmenjala tudi župana Buj in Pirana.

vstopHRvEU049

Zatem je načelnik Policijske uprave Istarske Dragutin Cestar odkril ploščo z napisom EU, direktor PU Koper Danimir Rebec pa mu je čestital in izrazil prepričanje, da bo tradicionalno odlično sodelovanje med obema upravama tako še lažje in boljše.

vstopHRvEU002

Direktor Danimir Rebec s sodelavci je malo pred polnočjo na mejnem prehodu Dragonja tudi pozdravil policistke in policiste v službi in izrekel zahvalo za dolgoletno sodelovanje carinikom, ki so se poslavljali s tamkajšnjih delovnih mest. Po novem na mejnih prehodih s Hrvaško namreč ne bo več carine.

vstopHRvEU005

Srečali pa smo tudi logistične delavce (Sandija Fabjančiča in Mavricija Bonina), brez katerih prehodi na nova delovna mesta pravzaprav ne bi bili mogoči.


Uvedba skupne mejne kontrole in pogoji za prehod meje na mejnih prehodih po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija 2013