Sorodne objave

 

V okviru akcije Hitrost, počasneje je varneje so gorenjski policisti 18. aprila 2013 na območju Policijske postaje Kranjska Gora izvedli poostren nadzor prometa. Akcija je sovpadla z evropsko usklajenim nadzorom hitrosti, ki je med 15. in 21. aprilom potekal pod okriljem Evropske mreže prometnih policij TISPOL. Vozniki so lahko povečan nadzor hitrosti zato pričakovali v vseh državah Evropske unije.

slika

Kar je bilo pri tej četrtkovi akciji morda nenavadno, vendar pa izrazito pozitivno, je to, da so pri poostrenem nadzoru prometa na Zgornjem Gorenjskem poleg slovenskih policistov sodelovali tudi italijanski policijski kolegi iz policijske prometne enote v Udinah (Polizia stradale Udine).

Policista s Policijske postaje Jesenice sta naloge v okviru akcije izvajala samostojno, italijanska policista pa sta svoje izkušnje izmenjevala s kranjskima prometnima policistoma. En italijanski policist je naloge s kranjskim prometnim policistom opravljal v službenem policijskem vozilu z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida, drugi pa je s slovenskim kolegom sodeloval pri tehtanju tovornih vozil z delavci podjetja Cestel. Eden od kranjskogorskih policistov je mednarodne izkušnje s področja nadzora in urejanja prometa v tem času pridobival v sosednji Italiji.

V poostrenem nadzoru so policisti ugotovili enajst kršitev prometnih pravil, od tega osem prekoračitev hitrosti in tri druge prekrške. In kar je morda še bolj pomembno, med akcijo policisti na Zgornjem Gorenjskem niso bili obveščeni o nobeni prometni nesreči. To dokazuje, da je prisotnost policistov na terenu delovala tudi preventivno!

Tovrstne akcije so poleg tega izraz dobrega partnerstva s policijami drugih držav, ki je nujno, če želimo vplivati na varnost prometa ne le na slovenskih, temveč tudi na evropskih cestah.