Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Z velikim finalom 23. maja 2019, ki smo ga priredili v dvorani Lukna v Mariboru, smo uspešno zaključili tudi letošnjo Otroško varnostno olimpijado. Na Policijski upravi Maribor smo namreč pod tem imenom - letos maja že 14. leto zapored - organizirali preventivni projekt, pri katerem je sodelovalo kar tisoč dvesto četrtošolcev iz osnovih šol na območju Policijske uprave Maribor. Ponovno je sodelovala tudi ekipa Osnovne šole Franja Serta iz Bednje iz sosednje Hrvaške.

Otroci so se v šestih predtekmovanjih pomerili v štirih igrah, med katerimi so odgovarjali na vprašanja s področja splošne, požarne in kibernetske varnosti ter varnosti v cestnem prometu.

2igra8456

Prva igra temelji na igri "človek ne jezi se", v drugi otroci iz devetih različnih kock sestavljajo logotipe različnih interventnih služb (na fotografiji), v tretji se pomerijo v spretnostih s kolesom in v zadnji igri v timskem duhu tekmujejo, kdo z vedrovko (brentačo) načrpa več vode.

Konji 8554

Na vsakem od predtekmovanj so se v odmoru predstavile različne interventne službe.

skupina 9599

Po tri najboljše ekipe z vsakega predtekmovanja so se med seboj pomerile v enakih igrah v velikem finalu, 23. maja 2019, v Športni dvorani Lukna v Mariboru.

sportniki 2320

Tokrat so se nam poleg predstavnikov interventnih služb predstavili tudi vrhunski športniki, zaposleni v Policiji, Slovenski vojski in Finančni upravi Republike Slovenije. To so Boštjan Kline, Filip Flisar, Ana Drev, Maruša Ferk, Marino Kegl in Klemen Kosi.

ivanjkovci 6636

Po zavzeti tekmi so zmago slavili učenci OŠ Ivanjkovci. Čestitamo!

Organizatorji 2227

In za konec še ekipa, ki je organizirala 14. Otroško varnostno olimpijado.

Štengijada, del Otroške varnostne olimpiade

Že 8. leto zapored smo v sklopu otroške varnostne olimpijade organizirali tudi Štengijado. Gre za tek mešanih trojk po 455 stopnicah (štengah) na Kalvarijo, hrib nad Mariborom. Več o tem na spletnem mestu: 8. Štengijada

Tekmovali smo v dveh kategorijah. V prvi, odprtem prvenstvu PU Maribor, smo tekmovali za veliki prehodni pokal. Tekmoval je lahko kdor koli. V drugi smo, že tretje leto zapored, tekmovali na državnem prvenstvu Policije, kjer pa so lahko sodelovali le zaposleni v Policiji. V obeh kategorijah je zmago ponovno slavila ekipa Postaje konjeniške policije Ljubljana, z neverjetnim časom 2:41:88. Tako so veliki prehodni pokal še za eno leto odnesli v prestolnico.

Namen Štengijade pa ni samo tekmovanje in druženje ter širjenje dobre volje, temveč projekt nosi tudi humanitarno noto. Vse zbrane štartnine, ki za eno ekipo znašajo vsaj petnajst evrov, smo namreč tradicionalno podarili Zvezi prijateljev mladine Maribor. Zbrali smo tisoč sto evrov, ki smo jih svečano predali na velikem finalu Otroške varnostne olimpijade.

Z zbranimi sredstvi bo Zveza prijateljev mladine Maribor nekaj otrokom iz socialno ogroženih družin omogočila letovanje na morju ali na Pohorju.

Povezane vsebine

Otroška varnostna olimpijada se letos začenja v Podlehniku

Novinarji, za trenutek odložite svoje kamere, mikrofone in pisala ter se z nami pomerite na "štengah" - vabilo medijem