V prostorih Policijske postaje Murska Sobota smo v torek, 19. novembra 2019, odprli že drugo demenci prijazno točko v okviru notranjega ministrstva in policije.

nalepka1

Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica združenja Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je povedala, da je demenca velik zdravstveni, socialni in finančni problem sodobne družbe. Kot člani Alzheimer Evropa in svetovna Alzheimer organizacija upoštevajo njihova priporočila, zato so začeli z ozaveščanjem slovenske javnosti z odpiranjem demenci prijaznih točk. Izpostavila je pomen demenci prijaznih točk, kjer svojcem in bolnikom lahko ponudimo pomoč in ustrezne informacije. Zaradi narave bolezni pa je po besedah predsednice zelo pomembno, da njene znake prepoznajo tudi policisti.

"Današnji dogodek si vsekakor zasluži pohvalo in pozornost, saj prinaša nove priložnosti in dimenzijo v policijskem delu oziroma policijskem poslanstvu," je dejal direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić. S projektom Varna in zdrava varnostna delovna mesta, ki ga izvajajo na Policijski upravi Murska Sobota, so izvedli kar nekaj aktivnosti in s tem prispevali k večji ozaveščenosti zaposlenih o tej bolezni. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da je tudi Policija vstopila v mrežo demenci prijaznih točk. Z odprtjem demenci prijazne točke na Policijski postaji Murska Sobota v Sloveniji deluje že 200 demenci prijaznih točk.

Ob odprtju že druge demenci prijazne točke v okviru ministrstva in policije je veliko zadovoljstvo izrazila tudi državna sekretarka mag. Melita Šinkovec. Kot je dejala, ti dogodki predstavljajo izvajanje strategije dolgožive družbe kot odgovor na demografske izzive. Izpostavila je še pomembnost izobraževanja zaposlenih, da bodo znali prepoznati znake demence in tako lažje komunicirati s takimi osebami, ki jih pri svojem delu lahko srečujejo.

Več informacij najdete na strani notranjega ministrstva.