Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

V avli knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu je 2. decembra 2022 potekala tradicionalna zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov, ki smo jo tudi letos organizirali in izvedli na območju Policijske uprave Nova Gorica za učence nižjih razredov osnovnih šol na Severnem Primorskem.

likovni natecaj 1

Zaključno prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del v omenjenih prostorih je tudi letos pripravila Policijska uprava Nova Gorica v soorganizaciji z Občino Tolmin, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin in Osnovno šolo Franceta Bevka v Tolminu. Izvedbo letošnjega likovnega natečaja je koordiniral Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica.

likovni natecaj 6

Sicer pa je komisija likovnega natečaja, v kateri so bile mentorice likovne umetnosti iz dveh osnovnih šol na našem območju (OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice in OŠ Solkan ), v prostorih PU Nova Gorica že 22. novembra 2022 opravila izbor med 130 prispelimi likovnimi deli mladih umetnikov. Izbrala je 20 najboljših likovnih del učencev 3. razredov in jih razstavila v avli knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu; na ogled bodo do 9. decembra 2022.

likovni natecaj 4

Na preventivni prireditvi so najmlajše pozdravili naslednji govorniki: načelnik Policijske postaje Tolmin Boris Zorko, podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin Jože Režonja. Govorniki so se med drugim zahvalili vsem, ki s svojim delom prispevajo k varnejši udeležbi otrok v cestnem prometu, prav tako so ob tej priložnosti izrekli čestitke nagrajenim mladim avtorjem izbranih likovnih del.

likovni natecaj 5

V nadaljevanju sta praktične in simbolične nagrade najboljšim mladim avtorjem izbranih likovnih del učencev 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol podelila načelnik PP Tolmin Boris Zorko in podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler. Za bogat kulturni program so poskrbeli člani Policijskega orkestra in učenci OŠ Franceta Bevka iz Tolmina, in sicer z glasbenimi točkami in recitalom. Program je povezoval predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik.

Po zaključku so se predstavniki PU Nova Gorica tudi pisno zahvalili vsem soorganizatorjem oz. vsem, ki so pomagali pri izvedbi preventivnega projekta. Kot je poudaril Janko Mencinger iz PU Nova Gorica, so tudi letos vodstva osnovnih šol na Severnem Primorskem preventivni projekt pozitivno sprejela. Glede na dolgoletne pozitivne izkušnje (projekt se izvaja že dve desetletji) pa bo PU Nova Gorica skupaj s soorganizatorji projekt nadaljevala tudi v prihodnje.

Cilj že tradicionalnega likovnega natečaja je osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu. Otroci in mladoletniki so namreč v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah. Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t. i. šibkejših prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa v najranljivejšo kategorijo.

Povezane vsebine

Projekt Varna pot v šolo in domov

Fotografije: Peter Pavletič, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin