Sorodne objave

 

Policisti novogoriške in koprske policijske uprave smo 9. septembra 2010, v sodelovanju z italijansko prometno policijo, izvedli poostren nadzor nad prekoračitvami največjih dovoljenih hitrosti v cestnem prometu.

foto1

 Prehitre voznike smo v naseljih in zunaj naselij odkrivali z laserskimi merilniki hitrosti in radarji.

Poostren nadzor je istočasno potekal tudi na italijanski strani državne meje, kjer smo sodelovali slovenski prometni policisti, na slovenski strani pa so se našim policistom pridružili italijanski prometni policisti. 

foto2

Največji poudarek smo namenili ugotavljanju hudih prekoračitev dovoljene hitrosti glede na veljavno prometno signalizacijo na posameznih odsekih državnih cest. Poleg hitrosti pa smo ugotavljali tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov, kot so neustreznost dokumentov voznika, vozila in tovora, tehnična neizpravnost vozil, vožnja pod vplivom alkohola, neuporaba varnostnih pasov, nepravilna uporaba mobitelov med vožnjo idr. 

foto3

Policisti z obeh strani državne meje smo med nadzorom ustavili in kontrolirali 322 motornih vozil, od tega največ osebnih avtomobilov. Ugotovili smo 93 kršitev, od tega 55 v Sloveniji. Največ, kar 53, je bilo prekoračitev hitrosti, od tega 36 na slovenski strani. Poleg tega pa smo ugotovili še 36 drugih kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega 19 na območju Slovenije.

Dvema kršiteljema sta bili odvzeti vozniški dovoljenji, ki jima bosta vrnjeni po poteku razlogov za začasen odvzem. Zaradi ponavljajočih se težjih kršitev je bilo zaseženo eno motorno vozilo v skladu z določili 238.a člena Zakona o varnosti cestnega prometa. O njegovi nadaljnji usodi bo odločalo pristojno sodišče.

foto4

Ocenjujemo, da je bil nadzor uspešen tako z vidika dobrega sodelovanja med varnostnimi organi obeh držav kot zaradi odkritih kršitev. Predstavniki prometnih policij se sicer redno obveščamo o skupni čezmejni problematiki v cestnem prometu, tako da tudi v prihodnje niso izključeni podobni skupni nadzori, ki jih bomo usklajeno izvajali na obeh straneh državne meje.