Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Novomeški policisti so bili danes, 3. maja 2023, obveščeni, da naj bi se na dvorišči dveh stanovanjskih hiš v Novem mestu, kjer prebivajo starejši občani, z osebnim avtomobilom pripeljali neznanci. Pod pretvezo, da so uslužbence elektro podjetja, ki naj bi pregledovali prostore zaradi namestitve opreme, so poskušali vstopiti v hiši.

Eden izmed stanovalcev je posumil, da gre za goljufe, in jih pregnal. Odpeljali so se z osebnim avtomobilom temnejše barve.

GettyImages 482797592 SolStock

Ob obiskih neznancev bodite še posebej previdni; prepričajte se o namenu njihovega obiska. Če posumite, da gre za goljufe, obvestite policijo na telefonsko številko 113.

Policisti opozarjamo: ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Povezane vsebine

Drzne tatvine v vaših domovih

Ne nasedajte vsiljivim prodajalcem, lažnim akviziterjem in drugim sleparjem, ki trgujejo s ponaredki ali ukradeno "robo"