Sorodne objave

 

Praznični dnevi, ki so pred nami, so priložnost za počitek in izlete, obiske prijateljev in svojcev, obiskovanje pokopališč. Pri tem pa ne pozabimo na lastno varnost in varnost svojega premoženja.

Objavljamo nekaj nasvetov, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost:

  • Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Vozite previdno, odgovorno in strpno!


Izjava Srečka Deželaka (Sektor prometne policije UUP GPU)  (mp3)  

  • Tudi čedalje krajši dnevi in slabo vreme, ki nas lahko preseneti v tem jesenskem obdobju, zahteva od voznikov dodatno zbranost. Ves oktober je potekala akcija Pešci, bodite preVIDNI, v okviru katere so policisti dnevno opozarjali voznike, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, naj poskrbijo za lastno varnost in vidnost.
  • Naj vaše vozilo na parkiriščih (najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih) ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. Tatvine in odvzemi vozil


Izjava Draga Menegalije, predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete (mp3)  

  • Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora. Pozor, žeparji!, Kraje mobilnih telefonov
  • Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev! Ulični ropi
  • Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev je da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...), preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, delovanje alarmnih sistemov, v prostore lahko namestite časovna stikala, na katera priklopite različne električne porabnike (nor. luči, radio idr.), da se bodo izmenično prižigali. Pri tem upoštevajte standarde požarne varnosti. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah". Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete označite z individualnimi lastnostmi. Roparji pri vas doma, Tehnično varovanje stanovanjskih objektov, Vlomilci niso na dopustu!

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...), ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

 

 

Želimo vam varne in prijetne praznične dni!