Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

znak gnzsTu boste našli številne koristne informacije in nasvete, tako za otroke in mladostnike, žrtve medvrstniškega nasilja, kot tudi za njihove starše, učitelje in sošolce. Gre za resno težavo, ki je lahko in mora biti odpravljena.

risba otroka v stiski, ki brca kamen iz zgibanke Ustavimo nasiljeKo govorimo o nasilju nad vrstniki, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Oblike medvrstniškega nasilja so različne, tako kot so različni načini njegovega izvajanja.

Otrok ali mladostnik, ki je žrtev nasilja, je ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnika oziroma vrstnikov. Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja. 

Pri otroku ali mladostniku, ki je žrtev nasilja, se lahko pokažejo posledice nasilja, kot so: depresivnost, slabo samovrednotenje in samospoštovanje, slaba samopodoba, sramežljivost, zadržanost, pasivnost, izolacija, slabši šolski uspeh in drugi dosežki, odpor do šole, pogosto obolevanje, poskusi samomora ...

Prav zato je pomembno, da (pre)poznamo znake nasilja nad otroki in vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi ustavili nasilneža/-e in pomagali otroku ali mladostniku, ki je žrtev medvrstniškega nasilja.
 

Dobro je vedeti

Oblike medvrstniškega nasilja

Kje in kako se dogaja nasilje nad vrstniki?

Kakšni so znaki nasilja nad vrstniki?

Kdo so nasilneži in zakaj? Kdo so žrtve?

Kaj lahko storijo starši?

Kam po pomoč?

Kaj lahko storiš, če si žrtev nasilja med vrstniki?

  • risba učitelja s tablo, na kateri je telefonska številka za klic v sili Ignoriraj nasilneža.
  • Reci odločen NE in pojdi stran.
  • Povej prijatelju.
  • Povej v šoli.
  • Povej doma staršem.
  • Povej in zaupaj policistu. 

Vsako nasilje lahko prijaviš policiji na 113.

 

Povezane vsebine

Nasilje nad vrstniki
Policija za otroke
Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah