Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Preventivni projekt Varno poletje, ki so ga razvili na Policijski upravi Koper in ga pod tem imenom izvajajo že od leta 2013, čeprav so podobne aktivnosti izvajali že prej, je v prvi vrsti namenjen zagotavljanju varnosti tako prebivalstva kot domačih in tujih turistov med poletno turistično sezono.

Slika dveh policistov pri predstavitvi preventivnih aktivnosti PU Koper

Pri snovanju in izvedbi preventivnih aktivnosti, združenih pod okrilje projekta Varno poletje, koprska policijska uprava sodeluje s strokovnjaki znotraj in zunaj policije ter organizira različne preventivne dogodke, tematske posvete in okrogle mize, pripravlja gradivo, s katerim promovira preventivna sporočila policije, izjave za medije, novinarske konference in drugo.

Na ta način išče različne možnosti za povezovanje vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost in zadovoljstvo turistov v poletni turistični sezoni, ter z najrazličnejšimi rešitvami in dobrimi praksami prispeva k temu, da je Slovenija še vedno varna turistična destinacija in da je to še naprej lahko njena konkurenčna prednost. Za to, da bi dosegli želeno stopnjo varnosti, dejavnosti policije namreč niso dovolj, ampak je treba k sodelovanju in odgovornosti vzpodbujati tudi druge subjekte.

Slika medresorskega posveta in okrogle mize na temo Varno poletje

Z organizacijo zdaj že tradicionalnega medresorskega posveta in okrogle mize na temo varnosti med glavno turistično sezono na Obali policisti skupaj s Fakulteto za turistične študije pri Univerzi na Primorskem že vrsto let uspešno ozaveščamo o pomenu samozaščitnih ukrepov.

Pri projektu policija sodeluje z občinami in občinskimi redarstvi ter komunalo, upravljavci plaž in reševalci iz vode, ponudniki turističnih namestitev in turističnimi organizacijami, gostinskimi delavci, različnimi inšpekcijskimi službami in mediji. Glavna tema posveta je vsakič drugačna, s čimer se poskuša problematika varnosti vsako leto osvetliti z nekoliko drugačnega vidika. Sodelujoči strokovnjaki so tako doslej obravnavali že preprečevanje tatvin in drznih tatvin na kopališčih ter zaščito pred žeparji, preprečevanje vlomov v avtomobile na parkiriščih, zagotavljanje varnosti v hotelih, bungalovih in apartmajih ter turističnih središčih ter na prireditvenih prostorih, skrb za varnost v vodi in ob njej, varnost v prometu ter pomen urejenosti in osvetljenosti urbanih prostorov in gostinskih lokalov na občutek varnosti pri obiskovalcih.

Slika žoge s preventivnim nasvetom - Pospravi denar!

Kopalcem oziroma obiskovalcem so namenjeni izdelki s preventivnimi nasveti (na primer za varnost pred tatvinami na plažah), pri čemer so slogani v več jezikih, da so razumljivi tudi tujim turistom.

Slika plakata policije s preventivnimi nasveti na temo Varno poletje

V zadnjih letih se PU Koper intenzivneje povezuje z radijskimi in televizijskimi uredništvi, ki med poletno sezono predvajajo preventivne spote in tako opozarjajo na samozaščitno ravnanje, aktivni so na Facebookovi strani policijske uprave, dvojezični preventivni nasveti policije pa so zelo vidni tudi na elektronskih LED ekranih, postavljenih v Kopru in Portorožu.

Povezane vsebine

Preventivni projekti