Sorodne objave

 

Policisti v zadnjem času prejemajo veliko prijav kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami elektronskega bančništva. Objavljamo opozorila in nasvete, namenjene vsem uporabnikom elektronskih bančnih storitev.

Europolov letak - Lažna spletna mesta bankV policiji ugotavljamo, da se neznani storilci v večini primerov izdajajo za podjetja, kot so Lesprom, Dia-group, Contici-travel ipd. in po elektronski pošti pošiljajo ponudbe za lažno poslovno sodelovanje naključnim osebam.

Vsem, ki se javijo in izrazijo interes za sodelovanje, v podpis pošiljajo pogodbe, iz katerih je razvidno, da bodo na svoje transakcijske račune prejeli denar, ki ga morajo nato poslati na drug račun, večinoma prek plačilnega sistema Western Union in Moneygram. Za to opravilo jim obljubijo plačilo, ki je lahko izraženo v odstotkih od posamezne transakcije ali kot mesečno plačilo. Računi, kamor se prenaša tako pridobljen denar, so večinoma v Ukrajini in Rusiji, kjer se izgubljajo koristne sledi za izsleditev storilcev.

Denarna sredstva, ki jih ljudje v takšnih primerih prejemajo na svoje transakcijske račune, izvirajo iz kaznivih dejanj. Vse, ki pridejo v stik z izmišljenimi podjetji, zato pozivamo, da se na tovrstne oglase in poskuse nezakonitega sodelovanja ne odzovejo!

Sicer bi neznanim storilcem omogočili kaznivo dejanje velike tatvine in napada na informacijski sistem, zaradi česar bi bili tudi sami kazensko odgovorni. Policija bo zoper vse, ki bodo v Sloveniji tako prejemali denar, ukrepala in podala kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Vsem imetnikom transakcijskih računov, ki uporabljajo elektronske bančne storitve, svetujemo:

  • Temeljito se seznanite s pogoji in načini uporabe teh storitev, ki vam jim ponuja matična bančna ustanova.
  • Pozorni bodite na vsa sumljiva elektronska sporočila, ki jih prejemate na svoje naslove, naj bodo od neznanih ali znanih pošiljateljev.
  • Obiskujte samo preverjene internetne strani.
  • Temeljito pregledujte internetno stran banke, ki jo uporabljate za prijavo v elektronski bančni sistem, in upoštevajte navodila svoje banke.
  • Svoj računalnik primerno zaščitite s kakovostnimi protivirusnimi programi in požarnimi zidovi. Naučite se, kako jih uporabljati.
  • Na računalnike, ki jih uporabljate za elektronske bančne storitve, ne nameščajte nezakonito pridobljenih programov, ki večinoma vsebujejo razne oblike trojanskih konjev in druge zlonamerne programe, namenjene za zbiranje informacij, krajo digitalnih certifikatov, prestrezanje gesel ipd.
  • Kaj morate storiti, če zaznate sumljivo prenakazilo denarja? Svetujemo vam, da za pregled osebnega računalnika, ki ga uporabljate za elektronsko bančno poslovanje, najprej zaprosite policijo. Če bi ga najprej pregledovale druge osebe, bi lahko s svojim nestrokovnim ravnanjem naredile več škode kot koristi. Izbrišejo se lahko namreč ključne informacije, ki bi bile za policijo uporabne pri iskanju storilca kaznivega dejanja.


Varni na internetu (brošura) 

Slika naslovnice policijske brosure Varni na internetu

Povezane vsebine

Več nasvetov glede zlorab in goljufij preko interneta