Sorodne objave

 

Policija je ponovno zaznala kroženje elektronskega sporočila, ki prejemnika sporočila opozarja na njegove izmišljene kršitve, povezane z zlorabami otrok na spletu. Na dopisu sta omenjena Europol in slovenska policija, kot podpisnik pa je lažno naveden generalni direktor policije. V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo v roku 48 ur.

Gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo in Europolom nima nobene povezave in ga spletni goljufi po metodi t. i. ribarjenja (phishing) pošiljajo na večje število e-naslovov.

Tovrstna elektronska sporočila so v zadnjem obdobju zelo pogosta, pri čemer pa spletni goljufi z uporabo imen in simbolov javnih institucij želijo vzpodbuditi strah in s tem večji odziv prejemnikov, z namenom vzpostavitve kontakta ter v nadaljevanju tudi finančnega oškodovanja.

Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo, vam svetujemo, da se nanj ne odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala, pošiljatelja pa blokirate.

Več informacij o značilnostih in ravnanju s tovrstnimi lažnimi sporočili si lahko preberete tudi na spletnem portalu Varni na internetu .

Primer lažnega elektronskega sporočila s podpisom generalnega direktorja policije in direktorice Europola

Povezane vsebine

Ponovno kroženje zlonamernih e-sporočil in druge pasti socialnega inženiringa – opozorilo

Ste prejeli takšen e-mail? Pozor, sporočilo je lažno, podpisi vodstvenih delavcev policije in ministrstva pa ponarejeni

Ponovno kroženje lažnih e-sporočil z izmišljenimi obtožbami – opozorilo

Ne nasedajte lažnim elektronskim sporočilom glede otroške pornografije – ponovno opozorilo uporabnikom

Pojav lažnih elektronskih sporočil v imenu Finančne uprave RS - opozorilo uporabnikom

Povečano število lažnih sporočil v imenu različnih bank – opozorilo uporabnikom

"Čaka vas paket, plačati morate le še nekaj evrov stroškov dostave": goljufi izkoriščajo dostavne službe za krajo podatkov kreditnih kartic!

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo