Sorodne objave

 

Na avtomobilskih sejmih (pa tudi preko oglasov in podjetij za prodajo rabljenih vozil) tako v Sloveniji kot tudi v tujini se pogosto prodajajo ukradena vozila,  predelana ukradena vozila in poškodovana vozila, ki so bila popravljena z deli ukradenih vozil.

NAKUP AVTOMOBILA JE VELIKA INVESTICIJA
Pozanimajte se, pri kom kupujete, in vztrajajte pri natančnem pregledu dokumentov in vozila.
Nikar ne hitite!


Pri nakupu rabljenega vozila moramo biti pozorni na naslednja dejstva:

 • Vedno je sumljivo, če nekdo prodaja razmeroma novo vozilo, pa je že tretji ali četrti lastnik.
 • Prodajalci se trudijo, da so pri prodaji zelo prepričljivi. Predstavljajo se kot posredniki pri prodaji, češ da vozilo prodajajo za prijatelje, znance ali sorodnike.
 • Ob nakupu vedno zahtevajmo originalno dokumentacijo vozila (prometno dovoljenje, račune, kupoprodajne pogodbe, zavarovalno polico, zeleno karto, homologacijo, servisno knjižico, dokazila o plačanih dajatvah ...) in se ne zadovoljimo s fotokopijami ali obljubami, da nam bodo dokumente posredovali naknadno.
 • Dokumentacijo vozila natančno pregledamo, saj je lahko ponarejena ali prenarejena (nečitljivi ali delno izbrisani podatki; nečitljivi, zamazani ali delno izbrisani pečati uradnih organov; organ, naveden na pečatu, ni istoveten organu, ki je izdal dokument; slovnične napake v besedilu dokumenta ali pečata ...).
 • Pozorni bodimo na podatke o vozilu, vpisane v dokumentacijo, in jih primerjajmo z dejanskim stanjem vozila. Preverimo, ali se ujemajo barva vozila, tip motorja (prostornina in moč motorja, tip goriva ...), oblika karoserije (karavan, limuzina, coupe, kabriolet), oprema vozila glede na model, letnik vozila ...
 • RabljenaVozila OglasPreverimo, ali se podatki o številki šasije ujemajo s podatki v prometnem dovoljenju in ostalih dokumentih. Preverimo tudi vsa mesta, kjer so številke šasije (številka je vtisnjena v pločevino, navadno pod pokrovom motorja, na nalepki s tovarniškimi podatki; pri nekaterih vozilih je številka šasije tudi na armaturi vozila pod vetrobranskim steklom).
 • Poškodovana vozila so morda popravljena z deli, ki izvirajo iz ukradenih vozil, zato si vozilo natančno oglejmo (bodimo pozorni na primer na to, ali so pod barvo na delih karoserije vidne sledi druge barve). Če opazimo, da je bilo vozilo poškodovano, se pozanimajmo, kje in kako je bilo popravljeno, in zahtevajmo na vpogled račun za popravilo in rezervne dele.
 • Številke šasije vozila so lahko prenarejene, ponarejene ali zamenjane. Pozorni bodimo na morebitne poškodbe ali vidne sledi predelave na številkah ali v njihovi neposredni bližini. Prav tako je sumljivo, če se na številkah ali v okolici številk lušči lak ali če so številke že zarjavele.
 • Če opazimo, da so na vozilu odstranjene proizvodne nalepke, servisne nalepke ali morda zbrušene številke, ki so bile vgravirane na stekla, je to znak, da je prodajalec želel prikriti identiteto vozila.
 • Pri nakupu rabljenega vozila zahtevajte tudi rezervne ključe.
 • Ob nakupu takoj poskrbimo za prepis vozila. Najbolje je, da se s prodajalcem dogovorimo tako, da mu celotno kupnino za vozilo izročimo šele po opravljenem prepisu.


Več nasvetov za varen nakup rabljenih vozil in zaščito pred vlomi ter tatvinami vozil:

Policija svetuje (zgibanka)