Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Na avtomobilskih sejmih (pa tudi prek oglasov in podjetij za prodajo rabljenih vozil) v Sloveniji in tujini se pogosto prodajajo ukradena vozila,  predelana ukradena vozila in poškodovana vozila, ki so bila popravljena z deli ukradenih vozil.

NAKUP AVTOMOBILA JE VELIKA INVESTICIJA
Pozanimajte se, pri kom kupujete, in vztrajajte pri natančnem pregledu dokumentov in vozila.
Nikar ne hitite!


Pri nakupu rabljenega vozila morate biti pozorni na naslednja dejstva:

 • Vedno je sumljivo, če nekdo prodaja razmeroma novo vozilo, pa je že tretji ali četrti lastnik.
 • Prodajalci se trudijo, da so pri prodaji zelo prepričljivi. Predstavljajo se kot posredniki pri prodaji, češ da vozilo prodajajo za prijatelje, znance ali sorodnike.
 • Ob nakupu vedno zahtevajte originalno dokumentacijo vozila (prometno dovoljenje, račune, kupoprodajne pogodbe, zavarovalno polico, zeleno karto, homologacijo, servisno knjižico, dokazila o plačanih dajatvah ...) in se ne zadovoljite s fotokopijami ali obljubami, da bodo dokumente posredovali naknadno.
 • Dokumentacijo vozila natančno pregledajte, saj je lahko ponarejena ali prenarejena (nečitljivi ali delno izbrisani podatki; nečitljivi, zamazani ali delno izbrisani pečati uradnih organov; organ, naveden na pečatu, ni istoveten organu, ki je izdal dokument; slovnične napake v besedilu dokumenta ali pečata ...).
 • Pozorni bodite na podatke o vozilu, vpisane v dokumentacijo, in jih primerjajte z dejanskim stanjem vozila. Preverite, ali se ujemajo barva vozila, tip motorja (prostornina in moč motorja, tip goriva ...), oblika karoserije (karavan, limuzina, coupe, kabriolet), oprema vozila glede na model, letnik vozila ...
 • slika oglasa za rabljeno voziloPreverite, ali se podatki o številki šasije ujemajo s podatki v prometnem dovoljenju in preostalih dokumentih. Preverite tudi vsa mesta, kjer so številke šasije (številka je vtisnjena v pločevino, navadno pod pokrovom motorja, na nalepki s tovarniškimi podatki; pri nekaterih vozilih je številka šasije tudi na armaturi vozila pod vetrobranskim steklom).
 • Poškodovana vozila so morda popravljena z deli, ki izvirajo iz ukradenih vozil, zato si vozilo natančno oglejte (bodite pozorni na to, ali so pod barvo na delih karoserije vidne sledi druge barve). Če opazite, da je bilo poškodovano, se pozanimajte, kje in kako je bilo popravljeno, in zahtevajte na vpogled račun za popravilo in rezervne dele.
 • Številke šasije vozila so lahko prenarejene, ponarejene ali zamenjane. Pozorni bodite na morebitne poškodbe ali vidne sledi predelave na številkah ali v njihovi neposredni bližini. Sumljivo je tudi, če se na številkah ali okoli njih lušči lak ali če so številke že zarjavele.
 • Če opazite, da so na vozilu odstranjene proizvodne nalepke, servisne nalepke ali morda zbrušene številke, ki so bile vgravirane na stekla, je to znak, da je prodajalec želel prikriti identiteto vozila.
 • Pri nakupu rabljenega vozila zahtevajte tudi rezervne ključe.
 • Ob nakupu takoj poskrbite za prepis vozila. Najbolje je, da se s prodajalcem dogovorite tako, da mu celotno kupnino za vozilo izročite šele po opravljenem prepisu.

Povezane vsebine

Več nasvetov za varen nakup rabljenih vozil in zaščito pred vlomi ter tatvinami vozil: Policija svetuje  (zgibanka)
Varnost premoženja