Sporočila za javnost

Skupaj z Uradom vlade za komuniciranje in Centrom Evropa vas na Ministrstvu za notranje zadeve - Policiji vabimo na predavanje o schengenskem informacijskem sistemu in varstvu podatkov, prvem od predavanj, ki bodo v Centru Evropa do konca leta potekala pod skupnim naslovom Slovenija in Schengen.

Predavanje bo v sredo, 24. oktobra 2007, ob 16. uri v avditoriju Centra Evropa na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Schengenski informacijski sistem (SIS) je pomemben del schengenske zakonodaje, ki policiji, carini, upravnim enotam in konzularnim predstavništvom držav podpisnic omogoča dostop do podatkov o določenih posameznikih (osumljencih za kazniva dejanja, pogrešanih osebah, državljanih tretjih držav, ki jim je zavrnjen vstop, ipd.). Tehnični podporni del sistema se nahaja v Strassbourgu in s prenosom informacij on-line zagotavlja, da nacionalne podatkovne zbirke vseh držav podpisnic vsebujejo enake podatke. Podatkovne baze so zaščitene, vsaka država pa ima svojo nacionalno kopijo. Za nadzor nad izvajanjem tehničnega podpornega dela SIS je glede varstva osebnih podatkov pristojen Skupni nadzorni organ, za nadzor nacionalne podatkovne zbirke pa nacionalni nadzorni organ vsake pogodbenice, v Sloveniji je to Informacijski pooblaščenec.


Na vprašanja o tem, kako varovanje osebnih podatkov izgleda v praksi in kdo se lahko znajde v tovrstni podatkovni bazi, bodo odgovarjali:

  • Andreja Mrak in Alenka Jerše, obe iz Urada informacijske pooblaščenke, ter
  • Dušan Kerin iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Udeležba na predavanju je brezplačna, vendar vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite organizatorjem na telefonski številki (01) 438 22 70 oz. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Vljudno vabljeni!

 

 

 

Zastoji na mejnih prehodih

    Ni podatkov o zastojih na mejnih prehodih.

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.