Sporočila za javnost

V tem in naslednjem tednu bodo v slovenski policiji potekale številne slovesnosti ob 27. juniju, dnevu policije. Praznik policije je bil izbran v spomin na desetdnevno osamosvojitveno vojno in zgodovinske trenutke leta 1991, ko so se policisti skupaj s slovenskim narodom uprli agresiji jugoslovanske armade, ki je hotela s silo zaustaviti razvoj dogodkov.

Osrednja slovesnost ob 15. obletnici dneva policije bo v torek, 27. junija 2006, ob 13. uri na Holmcu, mejnem prehodu, kjer sta pred petnajstimi leti v spopadu z JLA življenje izgubila dva policista. Udeležila se je bosta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek, slavnostni govornik pa bo predsednik Vlade RS Janez Janša. V spremljevalnem kulturnem programu bo sodeloval orkester slovenske policije.

Poleg osrednje proslave se bodo v počastitev praznika slovenskih policistov na državni in regionalni ravni odvijali še številni drugi dogodki:

V četrtek, 22. junija 2006, ob 14. uri, bo slovesnost v prostorih Policijske akademije v Tacnu, na kateri bosta minister za notranje zadeve in generalni direktor policije podelila priznanja osemnajstim zaslužnim delavcem policije in zunanjim sodelavcem za njihov prispevek k razvijanju in širjenju varnostne kulture, za pomoč policiji ali za sodelovanje in pomoč v posameznih varnostnih akcijah.

V dneh od 22. do 30. junija 2006 bodo proslave s podelitvami priznanj policistom in drugim organizacijam, ki so pripomogle k širjenju varnostne kulture, organizirane tudi na policijskih upravah, ponekod bodo za delavce policije priredili tudi piknike, za javnost pa dneve odprtih vrat.

V spomin padlim policistom in rezervnim policistom bodo predstavniki ministrstva za notranje zadeve, generalne policijske uprave in združenja Sever v ponedeljek, 26. junija, položili venec, in sicer v avli Ministrstva za notranje zadeve ob 9. uri in na spomenik padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah ob 9.30.

Spoštovani novinarji!

Vljudno vabljeni, da se udeležite slovesnosti ob 27. juniju, dnevu slovenske policije.

 

Sektor za odnose z javnostmi