Sporočila za javnost

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji je ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih letno okoli 3.000 koles. Tatovi tudi niso izbirčni; kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Zato vam svetujemo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom.

Zapišite si tudi podatke o kolesu (v pomoč vam je lahko naslednji obrazec), po možnosti ga fotografirajte. Ko prijavijo krajo, znajo namreč oškodovanci navadno povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku

tatvine koles

Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami.

OpisKolesa Obrazec

Ali bi policistu ob prijavi tatvine znali opisati, kakšno kolo so vam ukradli? Pomagate si lahko z obrazcem.

Nasveti za varovanje kolesa:

  • Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.
  • Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.
  • Zaklenite ga z dobro ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).
  • Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagate z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.
  • Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.


Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari.


Preventivni nasveti policije za varno kolesarjenje: Varno na kolo

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
DRAGONJA VSI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 25.09.2021 ob 14:30 VSTOP 5 minut
PETIŠOVCI OSEBNI RAZLOGI SOSEDNJIH MO 25.09.2021 ob 17:30 IZSTOP 30 minut
SEČOVLJE - KONTROLNA TOČKA VSI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 25.09.2021 ob 14:00 VSTOP 5 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.