Sporočila za javnost

Med 11. in 24. decembrom so policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali vozite pod vplivom alkohola in tudi drog. V tem času so odredili 18.916 alkotestov, od katerih je bilo 619 pozitivnih.

Od 619 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, jih je 396 imelo do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, 223 pa nad 0,52 mg/l.

Policisti so pridržali 37 voznikov, v 204 primerih pa so odstopili od pridržanja.

Začasno so odvzeli 560 vozniških dovoljenj.

Policisti so odredili tudi 32 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom drog.

Namen poostrenega nadzora je bil osveščati o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšati število neodgovornih voznikov ter s tem tudi število prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. V letošnjem letu so do 27. decembra alkoholizirani udeleženci povzročili 30 smrtnih prometnih nesreč, 116 s hudimi telesnimi poškodbami, 451 z lahkimi telesnimi poškodbami in 862 z materilano škodo. V enakem obdobju so udeleženci pod vplivom drog povzročili 2 smrtni prometni nesreči, 12 s hudimi telesnimi poškodbami in 20 z lahkimi telesnimi poškodbami.

V teh prazničnih dneh zato policisti znova opozarjamo - poskrbite, da bodo prazniki minili prijetno in varno! Nikar ne sedajte za volan, če ste uživali alkoholne pijače, vozi naj raje kdo, ki jih ni užival, ali pa uporabite javni prevoz.


Alkohol ubija, največkrat nedolžne

zlozenka premisli alkohol ubija AVPPremisli. Alkohol ubija (zloženka) 

video alkohol ubijaVideo