Sporočila za javnost

Slovenski kriminalisti imajo v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujemo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. 

Storilci namreč svoja dejanja izvršujejo tako, da na elektronski naslov računovodstva oz. tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo. Če podjetje ne preverja pristnosti pošiljatelja oz. zaglavja (header) elektronske pošte, je to lažno elektronsko sporočilo videti kot pravo, takšno, kot bi ga poslal direktor ali drug vodstveni delavec podjetja.

V tem lažnem elektronskem sporočilu storilec naroči računovodji, naj nujno plača nek račun v tujino. Pri tem v sporočilo pripne tudi račun. Če računovodja račun plača, oškoduje podjetje za plačan znesek.

V policiji ugotavljamo, da v teh primerih ne gre za vdore v elektronske poštne strežnike, ampak za lažno elektronsko pošto, poslano iz tujine, s ponarejenim zaglavjem sporočila.

Ugotavljamo tudi, da so pri večini podjetij številke transakcijskih računov, likvidnostnega stanja podjetja, davčne številke, elektronski poštni naslovi direktorjev, računovodstva ali tajništva dejansko vsakemu dostopni na spletu, zaradi česar storilci lažje najdejo nove žrtve.
 

Zato svetujemo vsem, predvsem pa podjetjem, naj jim njihovi vzdrževalci informacijskega sistema (IT) vključijo varnostni mehanizem "preverjanje pristnosti elektronske pošte".

Zakaj je treba preverjati pristnost sporočil?

S preverjanjem pristnosti si zagotovite, da so sporočila razvrščena čim bolj pravilno. E-poštna sporočila, za katera pristnost ni preverjena, bodo najbrž zavrnjena ali preusmerjena v mapo z vsiljeno pošto, saj obstaja velika verjetnost, da so ponarejena sporočila, ki se uporabljajo za prevare z lažnim predstavljanjem.

Poleg tega so lahko e-poštna sporočila z nepreverjeno pristnostjo, ki vsebujejo priloge, neposredno zavrnjena zaradi varnostnih razlogov. 

Na SICERT-ovi spletni strani www.varninainternetu.si najdete dodatne nasvete, kako ravnati, če prejmete takšno obvestilo, objavljen pa je tudi primer tovrstnega lažnega elektronskega sporočila:

1-sporocilo

Preberite tudi:

2-sporocilo

Vir: SI-CERT

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
GRUŠKOVJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.10.2021 ob 23:00 VSTOP 1 ura 30 minut
GRUŠKOVJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 19.10.2021 ob 23:05 VSTOP 2 uri
OBREŽJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 19.10.2021 ob 23:00 VSTOP 30 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.