Zaradi številnih vprašanj o resničnosti informacije, ki kroži po spletu, da naj bi policija na avtocestah in cestninskih postajah postavila merilnike hitrosti, ki naj bi bili celo pritrjeni na varovalne ograje, sporočamo, da navedbe o opisanih novih radarjih na cestninskih postajah ne držijo.

Slovenska policija tudi ni kupila nobenega posebnega radarja v te namene. Prav tako v letošnjem letu ne načrtujemo nakupa novih radarskih sistemov.

Fotografije (spodaj), ki skupaj z omenjeno informacijo te dni ponovno krožijo po spletu, niso bile posnete v Sloveniji.

slika1

slika2

Ker pa so cestninske postaje eno redkih primernih mest za nadzor prometa na avtomobilskih cestah, policisti na teh mestih občasno izvajajo nadzor. Pri tem ni nujno, da gre za merjenje hitrosti, kot vozniki običajno mislijo. Policija namreč na cestninskih postajah opravlja  tudi druge naloge za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu, npr. nadzira psihofizično stanje voznikov, opravlja nadzor nad tovornimi vozili, pregleduje opremo vozil, vinjete idr.

Je pa na slovenskem avtocestnem križu postavljenih kar nekaj ohišij za stacionarne merilnike hitrosti. Njihove lokacije so objavljene na spletni strani AMZS.