Sorodne objave

 

Na smučišču Krvavec je danes, 15. januarja 2020, potekal še drugi del usposabljanja policistov, ki policijske naloge opravljajo na smučiščih.

Usposabljanje se je udeležilo 20 policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, največ iz tistih, ki imajo na svojem območju smučišča in s tem povezana tveganja in varnostne dogodke.

Po programu usposabljanja so policisti najprej obnovili teoretične vsebine, pri čemer je bil glavni poudarek na predstavitvi tehnik in zakonitostih smučanja, tipičnih smučarskih poškodbah, obratovanju smučišč ter ukrepih za varnost, red, nadzor in obravnavo nesreč. Temu je sledil praktični del usposabljanja na terenu, kjer so policisti smučarji v povezavi z obravnavo smučarskih nesreč na smučišču izvedli delo v več skupinah.

 20200115 115200

Ob tej priložnosti je Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi na kratko opisal namen in potek usposabljanja.

Usposabljanje je bilo razdeljeno na več sklopov: poznavanje zakonodaje, ukrepi za varno smučanje, smučarske poškodbe itd. Vsebinam je bilo dodano tudi področje dela inšpekcijskih organov. Na terenu so najprej opravili varnostni pregled smučišča in nato delali na dveh delovnih točkah: opravili so ogled kraja smučarske nesreče in se učili tehnik smučanja s poudarkom na hitrosti smučanja.

Policist smučar na smučišču obravnava smučarske nesreče, pozoren je na prepovedi, ki veljajo za smučarje, preverja prisotnost alkohola pri smučarjih itd. Policisti so na smučiščih prisotni predvsem ob zgostitvah, tj. ob vikendih, praznikih in počitnicah.

Zvočni posnetki izjav Alojza Sladiča:

Kako je videti usposabljanje za policiste smučarje?

Kakšno je delo policista smučarja na smučiščih?

Kaj so najpogostejši vzroki smučarskih nesreč?Kaj so najpogostejši vzroki smučarskih nesreč?

Kateri so potrebni ukrepi za varno smuko?

 

IMG 4054

Policisti obravnavamo hude telesne poškodbe, izvajamo nadzor nad prisotnostjo alkohola pri smučarjih in zagotavljamo red na smučiščih. Primarno so za varnost na smučiščih odgovorni upravljavci smučišč; predvsem skrbijo za red na smučiščih nadzorniki smučišč in po potrebi se v te postopke vključijo tudi policisti.

 

Policisti svetujemo


• Prilagodite hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
• Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
• Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.
• Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.
• Pazite na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo.

Najpogostejši napaki, ki se vsako leto ponavljajo med smučarji, sta slabša telesna pripravljenost in precenjevanje lastnih sposobnosti, vključno s sposobnostjo glede obvladovanja hitrosti.