Sorodne objave

 

Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že šesto leto zapored med 20. in 24. januarjem potekala akcija Šolar na smuči, ki se ji pridružujemo tudi policisti.

IMG 4366

Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju in Cerknem ter Gačah. Tako bo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočena enodnevna brezplačna, zabavna in predvsem poučna smučarsko izkušnjo. Policisti bomo na smučiščih skrbeli za varnost mladih smučarjev in jim pomagali osvojiti osnovna FIS pravila.

Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Od leta 2014, ko je zaživel projekt Šolar na smuči, smo v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že preko 10.000 učencem in več kot polovica jih je prvič stopila na smuči. Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Pet smučarskih centrov bo tako v petih dneh gostilo približno 3000 učencev iz vse Slovenije.

Uradni začetek akcije Šolar na smuči je bil danes, 19. januarja 2020, na smučišču Krvavec, ki je tudi glavni pobudnik akcije in je danes vsem otrokom do 15. leta starosti omogočilo brezplačno smučanje in zanje pripravilo tudi animacijski program, približno 250 otrok pa se je brezplačno učilo smučarskih zavojev v šoli smučanja. Današnjega odprtja projekta so se udeležili predstavniki organizatorjev in podpornikov akcije. Med njimi so bili tudi ambasador te akcije in slovenski smučar Jure Košir, direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek in minister za šolstvo in šport Jernej Pikalo.

Pobudnik akcije Šolar na smuči je Uroš Zupan iz Rekreacijsko-turističnega centra Krvavec in je ob začetek akcije izrazil zadovoljstvo nad tem, da projekt dobiva na veljavi oz. širini. Kar so prepoznale tudi šole, predvsem za tiste otroke, ki priložnosti spoznati ta šport sicer nimajo. Tako so bile prijave zapolnjene zelo hitro, v enem tednu.

Izkazanega interesa je bilo še več, a za to, da otroci brezplačno doživijo smučarski dan, so potrebna določena sredstva. Z njimi bo letos dan na smučkah doživelo 3000 otrok, kar je največ do sedaj. "Naša želja je, da bi enkrat celotno generacijo, tj. 20.000 otrok, spravili na sneg," je poudaril Zupan. Glede same vsebine pa je dodal: "Naš cilj je, da otroka na smučkah v enem dnevu naučimo varno zaustaviti se in preprosto spreminjati smer. S tem dobi samostojnost in se lahko sam pelje z vlečnico. To je osnova oz. izhodišče, da otrok – če je ta lepi šport vzljubil in ima sicer možnosti zanj – smučanje goji naprej."

Zvočni posnetek izjave Uroša Zupana

 

IMG 4392

Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Za red na smučišču, predvsem pa za svetovanje, je skrbela policistka smučarka, Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi pa je dejal, da smo v projektu v vseh teh letih sodelovali tudi policisti. S tem smo prispevali k višji varnostni kulturi otrok, k osnovnemu znanju smučanja in k upoštevanju tistih pravil, ki povečujejo varnost na smučiščih. Tudi v prihodnih dneh, v času trajanja projekta, bodo policisti prisotni na teh smučiščih, predvsem s preventivnih pristopom in z usmerjanjem. "Ne moremo pa spregledati prisotnosti alkohola pri smučarju in smučanje na način, ki ogroža smučarja samega ali druge. Zato upoštevajmo pravila, saj je užitek le varna smuka," je besedo sklenil Sladič.

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča

Povezane vsebine

Le varna smuka je užitek!

10 FIS pravil