V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice.

Policija v skladu z načelom legalitete vedno preveri razlog za sum kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, in to smo včeraj in danes jasno sporočili, da smo tako postopali tudi v konkretnem primeru, da se potrdi ali ovrže sum kaznivega dejanja. Uvedba predkazenskega postopka je še daleč od utemeljenega suma in ni možna zaradi nečesa, "kar je že dolgo znano", kot navaja poslanec. Ob tem lahko navedemo, da eden od oškodovancev iz konkretnega primera ni želel podati predloga za pregon, ki je procesna predpostavka za uvedbo kazenskega postopka, kar nam je sporočil danes. Na to dejanje se je tudi nanašala naša včerajšnja in današnja izjava o predkazenskem postopku.

Generalna direktorica je poslancu ob zadnjem nadzoru Knovsa, kljub žuganju glede njene prihodnosti, pojasnila, da kljub javno objavljenim izmišljotinam verjame v integriteto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije Matjaža Jerkiča, kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistk in policistov. Povedala pa mu je tudi, da pa lahko v Knovs sami podajo sum kaznivega dejanja na posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje kazniva dejanja uradnih oseb, če imajo dokaze o nasprotnem.

Pri tem je s sodelavci omogočila nadzor pooblaščeni skupini v okviru njihovih zakonskih pristojnosti, kljub nenehnemu zatrjevanju poslanca o njegovem onemogočanju.

Generalna direktorica policije bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete podala prijavo oziroma predlog za pregon.

Povezane vsebine

"Služimo ljudem, ne pa interesom politike!" - odziv Policije (19. februar 2020)

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je skupaj s sodelavci omogočila nadzor Knovsa - odziv Policije (18. februar 2020)

Neutemeljeni napadi na policijo in vsiljevanje izmišljenih zgodb o njenem delu so del vsakokratnih dramatičnih razmer v politiki in daleč od dejanskega dela kriminalistov - odziv Policije (18. februar 2020)

Vsestransko preverjanje oseb iz političnih razlogov ni zakonsko ali kako drugače opredeljena naloga policije - odziv Policije (18. februar 2020)