Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Dom, ki naj bi predstavljal najvarnejše mesto pred virusom, je za mnoge žrtve nasilja v družini lahko bolj nevaren kot javni kraji. V dneh, ko so socialni stiki omejeni, lahko v družinah prihaja do porasta nasilnih dejanj. Žrtev sama mogoče ne zmore poklicati na pomoč, saj je povzročitelj nenehno v njeni bližini. Zato pozivamo vse sosede, prijatelje, znance, naj v primeru, ko v sosednjem stanovanju slišijo nasilje ali klice na pomoč, nemudoma pokličejo policijo.

Predstavljajte si ...

Predstavljajte si, da ste žrtev nasilja v družini in ste sedaj, v dneh, ko se moramo vsi skupaj zadrževati pretežno doma, zaprti v stanovanju skupaj s povzročiteljem fizičnega in psihičnega nasilja. Ne morete nikamor – ne v službo, ne v trgovino niti na kavo s prijatelji. Povod za zmerjanje je lahko včasih že napačna glasnost televizije, radia, razmetane otroške igrače ali preprosto preslano kosilo. In na pomoč ne morete poklicati nikogar, ker je povzročitelj nenehno v vaši bližini. Policiji ne morete podati prijave, ker se skozi tanke stene slišijo vaše besede. Ker so socialni stiki omejeni, ne morete niti k sosedi z izgovorom, da vam je zmanjkalo sladkorja, kaj šele k prijateljici na kavo, da bi ji lahko povedali, kaj se dogaja v vaši družini.

Poziv k prijavi nasilja za sosednjimi stenami

Večkrat slišite kričanje, zmerjanje, jok iz sosednjega stanovanja?

V tem trenutku so ključnega pomena vsi tisti, ki za nasilje lahko izvejo posredno – vaši sosedje, prijatelji, znanci, ostali družinski člani. Zato v policiji pozivamo vse, ki zaznajo nasilje v sosednji hiši ali stanovanju, da to prijavijo in tako žrtvi zagotovijo pomoč. Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev (četudi posrednih) na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa.

Policija in ostale organizacije bodo poskrbele za pomoč žrtvi

Policija bo tudi v teh dneh ob vsaki prijavi izvajala vse ukrepe, da bi žrtvi zagotovila pomoč in rešitev, zoper storilca pa ustrezno ukrepala. Kljub omejitvi socialnega življenja zagotavljamo, da vsi načini zagotavljanja pomoči za žrtev še vedno delujejo. Policija neprekinjeno sodeluje tudi z ostalimi organizacijami, ki žrtvam nudijo pomoč, kot so SOS-telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo ter centri za socialno delo. S skupnim sodelovanjem želimo tudi v teh dneh žrtvam zagotoviti, da v tej situaciji niso same in da jim je tudi v tem času pomoč na voljo.

Solidarnost tudi v iskanju pomoči za žrtev, ki si je sama ne more zagotoviti

Tako kot nas v zadnjem času vse institucije, vključno s policijo, pozivajo k strpnosti, solidarnosti in zaščiti sebe in drugih v boju proti virusu, vas enako pozivamo tudi v boju proti nasilju v družini. Cilj je enak: skupaj rešiti življenja.

Povezane vsebine

V nekaterih družinah so odnosi v teh dneh na veliki preizkušnji - policisti pozivamo k strpnosti

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji