Sorodne objave

 

OBVESTILO

Vse informacije o spremembah, posodobljeni rdeči seznam držav in pogoje za vstop v Slovenijo ter seznam kontrolnih točk na cestnih povezavah na notranjih mejah najdete na vladnem portalu GOV.SI, v rubriki Prehajanje meja .

 

Novica je posodobljena 16. aprila 2021.

Objavljamo pojasnilo glede vstopa v Slovenijo zaradi tranzita v drugo državo, saj v zvezi s tem prejemamo veliko vprašanj (na primer državljani Bosne in Hercegovine sprašujejo, kako je s potovanjem k sorodnikom ali na delo v Nemčijo in Avstrijo ...).

Predhodnih dovoljenj za tranzit ne izdajamo!

Predhodnih dovoljenj za vstop in tranzitiranje čez ozemlje Republike Slovenije ne izdajamo. Pogoji za prehajanje meje (vstop in tranzit v/preko Republike Slovenije) se namreč preverjajo na mejnem prehodu, ob izvajanju mejne kontrole na dan prestopa meje.

Tranzit čez ozemlje Slovenije v drugo državo možen v 12 urah po vstopu

Ob upoštevanju splošnih pogojev za vstop je tranzit čez ozemlje Slovenije v drugo državo možen v 12 urah po vstopu, ne da bi bila osebi odrejena karantena.

Oseba mora imeti s sabo:

  • veljavno potovalno listino (tudi vizum ali dovoljenje za prebivanje, ko je to potrebno) ter
  • dokument o namenu in cilju tranzita (od 14. julija naprej morajo dokument o namenu in cilju tranzita predložiti samo nerezidenti EU; za rezidente EU oziroma osebe s stalnim ali začasnim bivališčem v EU zadostuje veljavna potovalna listina).

Vstop osebi, za katero se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bo mogla zapustiti ozemlja Slovenije, se v Slovenijo ne dovoli.

Tranzit čez Slovenijo v 6 urah za osebe, ki jim je bila v tujini odrejena karantena

Z 21. avgustom 2020 je omogočen tranzit ozemlja Slovenije v 6 urah za osebe, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo s SARS-CoV-2 in želijo prestajati karanteno  v drugi državi, pri tem pa ne kažejo znakov okužbe. V tem primeru policija taki osebi omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa v Sloveniji, to je Ministrstvo za zdravje ali Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kaj pomeni tranzit?

Odlok določa izjemo za vstop v državo brez omejitev in karantene, ki osebi dopušča tranzit čez ozemlje Slovenije v roku 12 ur.

Odlok omogoča tranzit z lastnim vozilom po najkrajši poti v 6 urah tudi za osebe, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo s SARS-CoV-2 in želijo prestajati karanteno v drugi državi, pri tem pa ne kažejo znakov okužbe.

To pomeni, da mora oseba v tem času zapustiti Slovenijo, pri tem pa mora pot opraviti brez nepotrebnega in odvečnega ustavljanja in zapuščanja tranzitne poti. Potniki lahko na poti opravijo nujna opravila v tranzitu, kot je točenje goriva, postanek za fiziološke potrebe, ne pa tudi prenočitev.

banner koronavirus kontaktPovezane vsebine

Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa

Informacije glede prehajanja državne meje

Na vladnem portalu gov.si zbrane informacije o prehajanju meja