Sorodne objave

 

Na osrednji slovesnosti ob našem prazniku smo danes, 26. junija 2020, v Policijski akademiji v Tacnu spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države. Osvetlili smo naše poslanstvo, ki se v vseh teh letih ni spremenilo, saj je naša poglavitna skrb še vedno skrb za varnost ljudi.

Z dnevom policije se spominjamo pogumnih dejanj naših predhodnikov

Današnja slovesnost je eden od načinov, s katerim ohranjamo spomin na prelomne dogodke med letoma 1989 in 1991. Spominjamo se vrste pogumnih dejanj naših predhodnikov. Neizpodbitno je dejstvo, da so v izjemni složnosti, sodelovanju in medsebojni pomoči pripadniki takratne milice, ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva, odločno izborili našo svobodo ter suvereno in neodvisno državo.

IMG 2107

Pred začetkom slovesnosti je delegacija policije in notranjega ministrstva položila vence k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani in Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani.

Takrat se je prerodila tudi slovenska policija, ki je na podlagi zakonodaje nove države kmalu začela ubirati svežo pot, pot sodobne institucije, ki so ji poleg načel zakonitega in strokovnega dela enako pomembni tudi spoštovanje človekovih pravic, etika in predanost skrbi za ljudi. V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z najrazličnejšimi dogodki in izzivi, a se ni nikoli izneverila ljudem in njihovi zaščiti.

 MG 2141

Zbrane sta nagovorila generalni direktor policije mag. Anton Travner in minister za notranje zadeve Aleš Hojs

"V junij, ki je za slovensko policijo običajno prazničen mesec, smo vstopili z negotovostjo, skoraj prepričani, da bomo morali dan policije obeležiti popolnoma drugače. In okoliščine so nas res prisilile v spremenjeno obliko in obseg praznovanja. A vseeno nam je uspelo ustvariti tudi nekaj slovesnega vzdušja. In prav nekaj slovesnosti, druženja in sprostitve v tem trenutku res potrebujemo, saj so zadnji meseci izjemno obremenili celotno policijo. K sreči smo prvi val epidemije uspešno zajezili, tudi ob pomoči državljank in državljanov, ki ste spoštovali ukrepe, za kar se vam ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Brez vašega sodelovanja nam namreč ne bi uspelo.

Zdravstveni delavci, pripadniki služb zaščite in reševanja, predstavniki medijev in številni drugi, ki so skrbeli, da se naše življenje ni popolnoma ustavilo, so bili vse od marca v prvih bojnih vrstah. Maksimalno angažirani pa ste bili tudi policistke in policisti, ki ste v tem času brezhibno opravljali svoje delo. Tako svoje redno policijsko delo kakor tudi številne dodatne zadolžitve, ki so jih policiji narekovali ukrepi za zajezitev epidemije. Vse te naloge ste izvajali odgovorno, na robu zmogljivosti in pogosto tudi sami izpostavljeni tveganju za zdravje.

Samo v prvih dveh mesecih epidemije ste poleg vseh rednih nalog čez ozemlje Slovenije organizirano pospremili skoraj 67.000 tovornih vozil. Poleg rednega policijskega dela ste izvajali še ukrepe glede omejitev gibanja in združevanja ter samo aprila in maja izvedli skoraj 190.000 kontrol na krajih, kjer so se pred epidemijo običajno zbirali ljudje. Ves čas ste zagotavljali prisotnost na kontrolnih točkah na notranjih mejah – tistih mejah, kjer smo mejno kontrolo odpravili že pred 12 leti z vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot podpora vsem policijskim nalogam so se v ozadju, daleč stran od oči javnosti, reševale tudi zahtevne logistične in tehnične naloge, pravna vprašanja, kadrovski izzivi, ves ta čas pa smo intenzivno skrbeli tudi za obveščenost ljudi. Ravnali ste skrbno in dobro, saj smo v času epidemije beležili le 6 obolelih med zaposlenimi," je uvodoma dejal mag. Anton Travner.

 MG 2152

Zvočni posnetek govora generalnega direktorja policije mag. Antona Travnerja

"To delovno mesto sem prevzel ob zavedanju, da slovenska policija ni samo državni organ, temveč je velika družina strokovnih, delavnih in požrtvovalnih policistk in policistov ter drugih sodelavk in sodelavcev. Policija je vse do danes ohranila vrednote osamosvojitvenih prizadevanj, ki so nas pred tremi desetletji združile v skupni viziji prihodnosti, nas vzgajale v enotnosti in namesto individualizma povzdigovale skrb za skupno dobro. Vse to nas mora povezovati in združevati tudi v prihodnje.

Prepričan sem namreč, da bo vloga policije v prihodnosti zelo pomembna. Korektna, strokovna, etična, skrbna in požrtvovalna dejanja njenih zaposlenih, tudi tista, ki gredo velikokrat skromno in tiho mimo soja medijskih luči, me navdihujejo dan za dnem. In vsakič znova me prepriča slogan letošnjega praznovanja – da dan policije ni le naš dan. Z vašo podporo, prebivalke in prebivalci Slovenije, soustvarjamo takšno slovensko policijo, ki ji zaupate, vanjo verjamete in jo podpirate. In prav to nam vliva motivacijo in veselje do dela, predvsem pa odločenost delati dobro – za ljudi," je še poudaril generalni direktor policije.

 MG 2202

Zvočni posnetek govora ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Tacnu vsem policistkam in policistom dejal: "V teh mesecih, odkar sem z vami, sem spoznal vašo neizmerno iskrenost, strokovnost in požrtvovalnost za državljane Slovenije." Pohvalil je njihovo delo in dejal: "Tudi v prihodnje se od vas pričakuje veliko. Državljani vas, tako kot Slovensko vojsko in slovensko zdravstvo, vidijo na piedestalu branika njihove varnosti. Za razliko od let 1990/91 tokrat vas še posebej visoko, torej pred Slovensko vojsko in ostalimi sistemi varnosti. Verjamem, da ste tega sposobni in da boste to tudi storili."

Prejemnikom priznanj, policistom in občanom se je minister iskreno zahvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, vsem policistom in policistkam pa zaželel lepo praznovanje dneva slovenske policije.

Dodal je še, da če so potrebne zakonske spremembe na področju varovanja naših meja, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večja pooblastila pri zagotavljanju javnega reda in miru, jih bo kot minister zagotovil.

 MG 2115

Ob današnji slovesnosti smo nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelili najvišja priznanja policije

Zlati ščit policije

 • Prejel ga je mag. Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj. Gre za dolgoletnega kariernega policista. Največ časa je delo opravljal kot kriminalistični inšpektor, zadnja tri leta pa vodi Policijsko upravo Kranj. Stremi k povezovanju in sodelovanju. Ustvaril je dobre delovne odnose in tako povečal storilnost dela ter pripadnost policiji.

Veliki ščit policije z bronasto zvezdo

 • Prejel ga je Igor Ciperle, direktor Policijske uprave Koper. V dolgoletni karieri je več let uspešno opravljal naloge komandirja na več policijskih postajah Policijske uprave Ljubljana, nato pa najzahtevnejše naloge s področja dela uniformirane policije na tej isti upravi. Ima pozitiven pristop do dela, smisel za organizacijo in vodenje dela, za kar mu je bilo pred enim letom

Veliki ščit policije s srebrno zvezdo so prejeli štirje prejemniki:

 • Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto. V dolgoletni karieri je bil in še vedno je posebej aktiven na področju odkrivanja in preprečevanja nasilja v družini ter pri policijskem delu v večetnični skupnosti. Je pobudnik za spremembe načina dela policije v skupnosti in pobudnik za načrtno delo policije z organiziranimi navijaškimi skupinami.
 • mag. Andrej Bračko, direktor Urada za informatiko in telekomunikacije. Vso svojo poklicno pot je posvetil področju informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij ter več kot desetletje v policiji vodi urad, ki se ukvarja izključno s tem. Med drugim je vodil projekt integracije v schengenski informacijski sistem in njegov razvoj v njegovo drugo generacijo. Ves čas spremlja tehnične zmožnosti razvoja ITSP-ja in nove trende v panogi ter jih poskuša implementirati v delo policije. Zato to področje dela v policiji in zunaj nje uživa poseben ugled.
 • Danijel Lorbek, direktor Uprave uniformirane policije. V dolgoletni karieri policista in na več vodilnih mestih na lokalni, regionalni in državni ravni je posebej vidno njegovo delo v pripravah policije, zlasti mejne policije, na vstop Slovenije v schengenski prostor. Med drugim je aktivno delal v mednarodni organizaciji Frontex in tudi sicer je njegovo delo večinoma povezano z mejo in migracijami v najširšem smislu.
 • Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. Policist je postal malo pred osamosvojitveno vojno in kariero kmalu in dolgo nadaljeval v operativno-komunikacijskem centru. Pri tem je oral ledino na področju uporabe GIS-a v policiji. Med drugim v zadnjih nekaj letih opravlja ključno vlogo pri načrtovanju porabe finančnih sredstev policije, vključno s črpanjem evropskih, ter pri kadrovskem načrtovanju. Je član nekaj medresorskih delovnih skupin in vladnih komisij; več kot leto pa opravlja funkcijo namestnika generalnega direktorja policije.

Za pogumna dejanja smo 51 prejemnikom podelili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost

Policijsko delo je že samo po sebi zahtevno in odgovorno, nekateri dogodki, s katerimi se policisti in policistke srečajo pri svojem delu, pa zahtevajo še več. Zahtevajo veliko poguma in predanosti ljudem. Takšna dejanja ne smejo ostati prezrta, zato smo ob tej priložnosti 51 prejemnikom podelili tudi medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Prejelo jih je 29 policistk in policistov ter kar 22 občank in občanov, ki so v najrazličnejših okoliščinah, predvsem pa v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Medalje policije za požrtvovalnost so prejeli:

 • policista Policijske postaje Velenje Metod Brodnik in Mihael Kotnik: ker sta se 21. aprila 2020 hitro odzvala na požar vozila ter s prisebnim dejanjem preprečila, da bi se požar razširil na sosednja vozila in zgradbo;
 • občan Gregor Grebenšek in policista Policijske postaje Ljubljana Center Blaž Balažič in Jaka Zdešar, ker so 15. marca letos iz mrzle reke rešili nezavestnega občana ter mu s hitrim in strokovnim oživljanjem rešili življenje;
 • občana Martin Cimperman in Blaž Jurič ter policista Policijske postaje Ljubljana Šiška Luka Klobučar in Marko Vindiš, ker so 9. marca letos zvečer požrtvovalno posredovali po oboroženem ropu bencinskega servisa, zaradi česar sta bila osumljenca tudi uspešno prijeta;
 • občani Anže Delavec, Bojan Golob, Sila Kara, Marko Kuhar, Sandi Murovec, Marko Pahor, Lojze Selšek, Robert Slak, Jure Trebušak, Peter Urbanija in Kaja Bavec Žumer ter policist Policijske postaje Kranj Robert Šebenik, ker so dopoldne 12. februarja letos s sodelovanjem in skupnimi močmi požrtvovalno rešili življenje otroku, ki je zdrsnil s sedežnice;
 • policisti Policijske postaje Grosuplje Mitja Horvat, Miha Jamnik in Bojan Petek, ker so 4. januarja letos osebi preprečili nameravan skok z viadukta;
 • občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista Policijske postaje Celje Rok Dobrin in Silvija Moravec, ker so 24. decembra 2019 hitro in požrtvovalno rešili življenje voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek;
 • policist Policijske postaje Ljubljana Center Luka Kozar, ker je 12. decembra lani strokovno preprečil, da bi poškodovani moški izkrvavel iz globokih ran;
 • občana Zdenko Rojko in Sebastjan Žitnik, ker sta popoldne 11. decembra lani lastnoročno prijela osumljenca premoženjskega kaznivega dejanja in policistom posredovala ključne informacije, na podlagi katerih je bil prijet tudi drugi osumljenec;
 • policista Policijske postaje Velenje Boštjan Doler in Jerneja Vuk, ker sta 6. decembra lani s hitrim in strokovnim posredovanjem rešila življenje otroku, ki je prenehal dihati;
 • policista Policijske postaje Trbovlje Robert Bezjak in Joško Golobar, ker sta se 14. novembra lani ponoči brez pomišljanja odzvala na požar in požrtvovalno evakuirala stanovalce ter v nevarni situaciji s svojim ravnanjem nedvomno preprečila še hujše posledice;
 • policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe Ljubljana Aleš Plavčak, ker je 8. novembra lani v svojem prostem času požrtvovalno pomagal vozniku tovornega vozila, ki je po prometni nesreči ostal ukleščen v vozilu;
 • občan Mihael Tomše, ker se je 22. avgusta lani hitro odzval na požar in iz gorečega objekta rešil zaradi dima onemoglega 12-letnega otroka;
 • občanka Maša Vidmar, ker je 22. avgusta lani policistom posredovala ključne informacije glede ropa zlatarne, na podlagi katerih so bili kasneje prijeti vsi trije osumljenci tega kaznivega dejanja;
 • policisti Policijske postaje Litija Andrej Bračič, Laura Gombač, Damjan Kočar, Jože Lovše in Gorazd Sinjur, ker so dopoldne 2. avgusta lani hitro, samoiniciativno in požrtvovalno odstranjevali posledice močnega neurja, ki se je razbesnelo na širšem območju Zasavja;
 • policista Policijske postaje Nova Gorica Aleksander Miško in Bojan Zupančič, ker sta 7. julija lani požrtvovalno, zakonito in strokovno prijela osumljenca napada na voznika taksija, pri tem pa veliki nevarnosti nedvomno izpostavila tudi lastno življenje.

Medalji policije za hrabrost sta prejela:

 • policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt, ker sta 4. aprila 2020 junaško posredovala ob požaru večstanovanjske zgradbe in tako preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa sta nevarnosti izpostavila tudi svoje življenje.

Vsem prejemnicam in prejemnikom medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost še enkrat iskreno čestitamo. Daljše obrazložitve razlogov za podelitev medalj posameznikom so v dokumentu: Podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnostpolicije za hrabrost in požrtvovalnost

Letošnje praznovanje dneva policije obeležili z dogodki, s katerimi smo presenečali ljudi in jim približevali naše poslanstvo

Letošnje praznovanje dneva policije smo obeležili predvsem v duhu našega poslanstva, ki je namenjeno ljudem. Zato smo ta praznični mesec svoj čas in pozornost namenili prav njim. Na območju vsake policijske uprave smo pripravili po en dogodek, s katerim smo presenečali ljudi in jim poskušali približati naše poslanstvo. Ob teh priložnostih je nastala serija zanimivih videov, v katere smo ujeli iskrive trenutke našega skupnega druženja. Vse videe si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Ob našem prazniku so nam voščili tudi znani obrazi: Vse najboljše, policija!

Dan policije: Naše delo ni le skrb za varnost, svoje poslanstvo razumemo širše ...

Ob dnevu policije smo primorski policisti pokazali svoje veliiiiiko modro srce, ki bije tudi za vas!

Naš praznik, dan policije, smo obeležili tudi v prestolnici! Pripravili smo presenečenje za otroke, a so nas mali navihančki prehiteli in presenetili nas!

Celjski osnovnošolci ob dnevu policije: "Hvala, ker pazite na naaaas!"

Policisti PU Novo mesto ob dnevu policije sporočamo: "Ljudje ste tisti, zaradi katerih želimo iz dneva v dan svoje naloge opravljati kar najbolje."

Ob dnevu policije vam gorenjski policisti pošiljamo razglednico iz čudovitega sveta planin ...

Ob dnevu policije presenečamo tudi na severnem Primorskem, tokrat motoriste!

Pomurje, kraj neskončnih zelenih ravnic, toplih in gostoljubnih ljudi ter ... odlične glasbe! Svojo glasbo je v ta konec Slovenije prinesel tudi Policijski orkester in ob dnevu policije presenetil starejše občane iz Rakičana!

Dan policije ni le naš praznik, praznujemo ga skupaj z vami, saj tudi ob vaši podpori soustvarjamo policijo, ki ji ljudje zaupajo!

 

 

Povezane vsebine

Dan policije - 27. junij