Sorodne objave

 

V Ilirski Bistrici sta se srečali delegaciji slovenskega in hrvaškega notranjega ministrstva, srečanja pa se je udeležilo tudi vodstvo slovenske in hrvaške policije. Osrednja tema pogovora je bila preprečevanje nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje, delegaciji pa sta obiskali tudi enega bolj obremenjenih mejnih prehodov, Mejni prehod Jelšane.

Srečanja so se udeležili državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, državna sekretarka hrvaškega notranjega ministrstva Terezija Gras, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, namestnik glavnega ravnatelja hrvaške policije Jozo Šuker in župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc.

20200811085112 IMG 1177

Srečanje slovenske in hrvaške delegacije na Mejnem prehodu Jelšane

V zadnjem obdobju se je število nezakonitih prehodov meje povečalo. V Sloveniji je bilo letos do 9. avgusta obravnavanih 8.108 nezakonitih prehodov državne meje (kar je za 0,5 % več kot v enakem obdobju lani). Prevladujejo državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Največ nezakonitih prehodov je obravnavala Policijska uprava Ljubljana, sledita koprska in novomeška policijska uprava.

Kot je v izjavi za javnost dejal državni sekretar Kangler, je povečanje nezakonitih prehodov posledica zaprtja mej in epidemije: "Migranti so se skoncentrirali v Srbiji in Bosni in Hercegovini, v slednji je največji problem tabor Lipa, ki je postavljen štiri kilometre ob hrvaško-bosanske meje. Ta tabor je tudi zelo blizu slovenske meje in tisti, ki služijo na račun migrantov, kar dobro poznajo poti, kako in na kakšen način preko zunanje schengenske meje ilegalno pripeljati migrante." Kot je povedal, je po naših podatkih v Srbiji okrog devet tisoč, v Bosni in Hercegovini pa nekaj prek osem tisoč migrantov. Ob tem pa je opozoril, da je treba problematiko nezakonitih migracij reševati tudi na evropski ravni.

Kot je v povezavi z nezakonitim migracijami dejal v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, se vsi zavedamo, da "je varnost državljanov naša skupna skrb". Slovenska policija pri obvladovanju nezakonitih migracij na zunanji schengenski meji uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire, kot so videonadzorni sistem, kamere za zaznavo gibanja, helikopterji in brezpilotni letalniki. Na območjih najbolj obremenjenih policijskih uprav pa izvaja tudi poostrene nadzore, ki so se izkazali kot izjemno učinkoviti. V zadnjem takšnem nadzoru denimo, so slovenski policisti v eni noči prijeli 209 nezakonitih migrantov. Jurič je še dejal, da je sodelovanje s hrvaško policijo dobro in tudi napovedal skupne usmerjene nadzore.

Več informacij v sporočilu za javnost na spletni strani gov.si.

Povezane vsebine

V poostrenem nadzoru, ki je potekal od včeraj zvečer do danes zjutraj, prijeli 209 nezakonitih migrantov

Od 2. do 5. junija poostren nadzor meje s Hrvaško: "Migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov želimo sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača."

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami