Sorodne objave

 

Med 7. in 14. septembrom 2020 smo policisti skupaj s predstavniki Slovenskih železnic v okviru mednarodne preventivne akcije, ki jo je koordiniral RAILPOL, opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na nivojskih prehodih. V tem času smo ugotovili kar nekaj kršitev, največ je bilo prav primerov, ki so smrtno nevarni, tj. prečkanja tirov tam, kjer je to prepovedano.

Nadzor izvajalo več kot 500 policistov in predstavnikov železnic

V akciji so sodelovali 503 policisti in 26 predstavnikov drugih služb, kot so Slovenske železnice, Inšpektorat RS za infrastrukturo itd., ki so izvajali nadzor nad nedovoljenim oz. prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad pravilnim prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih ter nad kršitvami na vlakih. Namen mednarodne akcije, ki jo koordinira RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, je dvigati varnostno kulturo in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

20200909 115011

Kar 81 oseb čez tire tam, kjer je to prepovedano

V enotedenski akciji so izvedli nadzor na 281 železniških prehodih, pri čemer so kontrolirali 107 pešcev, 47 kolesarjev 47 in 229 vozil.

Preverjali so tudi kritična mesta na železnici, kot so predori, mostovi itd., in sicer so opravili preglede 66 tovrstnih mest.

Na mestih, kjer je prečkanje tirov prepovedano, so ugotovili 81 kršitev.

V nekaterih šolah pa so izvedli tudi preventivna predavanja, s katerimi so učence in dijake opozarjali na pravilna ravnanja ter nevarnosti, ki prežijo nanje ob neupoštevanju pravil v železniškem prometu. Izvedenih je bilo šest predavanj.

Za svojo varnost lahko največ naredimo sami

Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezav. Dnevno se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 721 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom. Da bi bila vožnja z vlakom varna, prav tako prehajanje železniške proge, zato znova pozivamo: spoštujte pravila varnega obnašanja tako na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov. Le tako bomo skupaj izboljšali splošno varnost v železniškem prometu.

Povezane vsebine

Tudi v železniškem prometu ne pozabimo na varnost - napoved akcije

20200908 124142