Sorodne objave

 

Med 8. in 14. marcem 2021 smo policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali med vožnjo uporabljate varnostni pas. V tem obdobju smo ugotovili 2.246 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov oz. zadrževalnih sistemov za otroke. Od vseh ugotovljenih kršitev smo kršitelje v 453 primerih samo opozorili.

varnostni pas vez z zivljenjem

In kako je bilo s pripetostjo otrok? Od vseh v tokratnem nadzoru ugotovljenih kršitev smo policisti v 29 primerih ugotovili, da otroci niso uporabljali varnostnega pasu, v 123 primerih pa med vožnjo niso bili pripeti v ustreznih zadrževalnih sistemih.

Minuli teden se je zaključila preventivna akcija Varnostni pas, s katero smo policisti skupaj z Javno agencijo RS za varnost v prometu spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, policisti pa smo ob tem tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih na sprednjih in zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. 

Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan.

Ob tej priložnosti pa opozarjamo tudi na pomen pravilnega pripenjanja. Učinkovit je namreč le pravilno zapet varnostni pas. Ni dovolj, da ga potegnemo čez sebe in zapnemo. Izprazniti je treba tudi morebitne žepe v vrhnjih delih oblačil in preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu.

Povezane vsebine

"K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!" - napoved akcije

Varnostni pas rešuje življenja! - preventivni nasveti policije