Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Na ozemlju Slovenije je še vedno veliko ostankov najrazličnejših neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), kot so ročne bombe, granate, različne vrste streliva za pehotno orožje, vžigalniki, protipehotne in protioklepne mine ter letalske bombe iz prve in druge svetovne vojne. Tudi nedavni tragični dogodek na Postojnskem je posledica iskanja oziroma zbiranja takšnih nevarnih predmetov.

1.stran zgibanke URSZR

Uprava RS za zaščito in reševanje je leta 2019 koristne preventivne nasvete zbrala v zgibanki Kaj storiti, če najdeš NUS .

Pomembni nasveti za naključne najditelje in ljubiteljske zbiralce

Tudi v policiji opozarjamo vse ljubiteljske zbiralce oziroma osebe, ki načrtno iščejo eksplozivna sredstva - ostanke iz I. in II. svetovne vojne, naj tega ne počnejo, saj je manipulacija s takšnimi sredstvi izjemno nevarna za nastanek poškodbe in smrt. Prav tako naj ljubiteljski zbiralci NUS ne odnašajo domov in naj kljub morebitnemu prepričanju, da imajo dovolj znanja in izkušenj, ne poskušajo posegati vanje.

Ljubiteljskim zbiralcem in naključnim najditeljem še svetujemo, da se ob najdbi NUS ali predmetov, za katere sumijo, da gre za NUS, tem ne približujejo, mesto najdbe naj ustrezno označijo, se po poti prihoda odmaknejo od najdbe na ustrezno razdaljo in o tem takoj obvestijo številko 113 ali 112.

Kraj najdbe NUS bo policija ustrezno zavarovala, pirotehniki civilne zaščite (DENUS) pa bodo ob ustreznih varnostnih ukrepih takšno sredstvo ali uničili na kraju ali odpeljali na ustrezen prostor v uničenje.

Občanom prav tako svetujemo, naj NUS ne nosijo na policijsko postajo, saj s takšnim ravnanjem lahko ogrozijo tako sebe kot okolico.

Zaradi neustreznega ravnanja z NUS v zadnjih letih kar nekaj tragičnih primerov

V preteklosti se je zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo tudi več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo.

Vurberk letalska bomba julij 2017O izjemni nevarnosti NUS kaže tudi nekaj tragičnih primerov v zadnjih štirih letih. Tako smo leta 2018 obravnavali smrt občana na območju PU Novo mesto, ki si je domov pripeljal granato in jo želel deaktivirati, na območju PU Nova Gorica smo januarja 2021 obravnavali smrt občana, ki mu je pri poskusu deaktivacije razneslo granato, in zadnji primer, ko je 10. marca 2021 na Postojnskem občanu eksplozivni izdelek med demontažo eksplodiral v roki; zaradi hudih poškodb je moški umrl.

Do prave tragedije bi lahko prišlo tudi julija 2017, v Vurberku, ko bi lahko eksplodirala 250-kilogramska letalska bomba (na fotografiji), ki jo je v družbi svojih otrok našel občan, jo izkopal in nepremišljeno odpeljal kar na svoje domače dvorišče, a so jo strokovnjaki uspeli še pravočasno onesposobiti in s tem preprečiti velikansko škodo za ljudi in premoženje.

Primeri najdenih NUS

Foto: Uroš Frol, Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Povezane vsebine

Varstvo pred neekplodiranimi ubojnimi sredstvi