Namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret in minister za notranje zadeve Aleš Hojs policistom sta danes, 16. novembra 2021, v Policijski akademiji v Ljubljani policistom predala nova službena vozila.

Nova patruljna hibridna vozila video

Video: Prevzem novih patruljnih vozil

Prva patruljna vozila na hibridni pogon bodo prispevala tudi k čistejšemu okolju

Namestnik generalnega direktorja Danijel Žibret je ob tej priložnosti poudaril: "Zadnja štiri leta se Policija kontinuirano opremlja in posodablja ter veliko vlaga, tudi v obsežen vozni park, ki je zelo raznolik, tako kot je pisano policijsko delo. V petek smo ponosno prevzeli štiri nova, visoko zmogljiva vozila, ki jih bo uporabljala avtocestna policija. Trenutno pa stojimo pred 56 vozili, ki so večinoma namenjena patruljiranju, torej za vsakodnevno delo policijskih enot po vsej Sloveniji, medtem ko bomo civilna vozila uporabljali kot spremljevalna vozila ob varovanih dogodkih, kakršno je trenutno predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Pri tokratni nabavi niso bile upoštevane le potrebe policije, pač pa tudi potrebe našega prvega doma – narave. Med temi vozili so zato tudi 'hibridi' oz. vozila na hibridni pogon, ki bodo v strjenih naseljih med drugim zmanjšala zvočno onesnaževanje. Hvaležni smo, da lahko na ta način k čistejšemu okolju prispevamo tudi v policiji."

IMG 9362

Zvočni posnetek izjave Danijela Žibreta

Dogodka se je udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je s ponosom povedal, da Ministrstvo za notranje zadeve za Policijo prvič uvaja v uporabo specialna, belo-modro-rumena patruljna vozila na hibridni pogon. V Ministrstvu za notranje zadeve kot naročnik in upravljavec enega največjih voznih parkov v Sloveniji z vpeljavo hibridnih vozil sledijo smernicam Strategije razvoja Slovenije 2030, še posebej pa želijo s tem dati spodbuden signal splošni javnosti pri prehodu na t. i. e-mobilnost.

Ob tem je minister za notranje zadeve še dodal: "Ko smo se na začetku leta spraševali, na kakšen način porabiti sredstva, ki nam jih je lani dodelil državni zbor, smo seveda najprej pomislili na dve pomembni zadevi: najprej sama človeška sila, torej brez policistk in policistov nam vsa ta vozila ne bi nič pomagala, zato smo se po dolgih letih odločili, da drastično povečamo vpis v Policijsko akademijo. Če smo v preteklih letih v vrste policistov lahko usposobili tam nekje do 120 policistov, bomo ob 50-odstotnem povečanju vpisa v naslednjih letih to številko lahko podvojili. Po drugi strani smo se zavedali, da je treba sredstva nameniti za osebno opremo in zaščito ter za vse tisto, kar pri svojem delu potrebujejo. Vozila so gotovo ena od tistih najbolj potrebnih orodij, ki jih pri svojem delu uporabljajo. Ker smo v zadnjih letih vse močno obremenjeni z zeleno paradigmo, smo se v ministrstvu odločili, da začnemo z razpisi, s katerimi bomo iskali vozila vsaj na hibridni pogon."

IMG 9392

Zvočni posnetek izjave Aleša Hojsa

Skupno 56 novih vozil, od tega jih je deset v najemu

Z današnjim dnem so tako policisti dobili v uporabo nabavljenih 31 specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid, deset civilnih specialnih vozil Toyota RAV4 Hibrid in pet specialnih patruljnih terenskih vozil Toyota Landcruiser. Deset specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid pa v operativni najem.

Specialna patruljna vozila Toyota Corolla Hibrid bodo namenjena vsakodnevnemu operativnemu delu uniformiranih policistov. Hibridni pogon bo v mestnih središčih zmanjšal tudi zvočno onesnaževanje, saj vozila s hibridnim načinom delovanja povzročajo bistveno manj hrupa.

Civilna specialna vozila Toyota RAV4 Hibrid je policija že uspešno uporabila v času največjih dogodkov ob predsedovanju, ko so odlično odigrala svojo vlogo kot spremljevalna vozila. Sedaj so vozila v fazi testiranja tudi v drugih enotah policije in njenih podpornih služb.

Terenska vozila Toyota RAV4 se bodo uporabljala za delo na težje dostopnih terenih in pri izvajanju nalog Posebne policijske enote.

Novi motorni konjički bodo svoje uporabnike dobili na vseh osmih policijskih upravah

Nova patruljna vozila znamke Toyota, tipa Corolla, bodo razporejena na sedem policijskih uprav:

 • 5 na PU Celje,
 • 3 na PU Koper, 
 • 8 na PU Ljubljana, 
 • 3 na PU Kranj,
 • 6 na PU Maribor, 
 • 3 na PU Murska Sobota in 
 • 3 na PU Novo mesto.

Hibridna vozila v operativnem najemu pa se razporedijo po eno vozilo na vsako policijsko upravo, z izjemo policijskih uprav Ljubljana in Maribor, ki bosta prejeli vsaka po dve takšni vozili.

 MG 9335


Pred nakupom novih vozil je bila povprečna starost prevoznih sredstev v policiji 6,8 leta

Policija je imela na začetku novembra 2021 za opravljanje svojega dela na voljo 2.615 prevoznih sredstev, 86,7 odstotka v lasti in 13,3 odstotka v najemu.

Glede na vrsto prevoznih sredstev ima policija:

 • 46,0 odstotka osebnih, civilnih vozil, 
 • 24,9 odstotka osebnih, patruljnih vozil,
 • 8,3 odstotka kombiniranih vozil in
 • 20,8 odstotka ostalih vozil (terenska vozila, motorna kolesa, tovorna in dostavna vozila, intervencijska vozila).

Povprečna starost prevoznih sredstev policije je 6,8 leta, najvišjo povprečno starost dosegajo motorna kolesa in kombinirana vozila.

Pri tem 1.455 vozil voznega parka celotnega ministrstva (MNZ z obema organoma v sestavi) izpolnjuje enega izmed kriterijev za odpis, kar pa ne pomeni, da bodo vsa ta vozila tudi odpisana.

Zahtevno vzdrževanje in posodabljanje voznega parka policije

Zaradi obsega voznega parka in zagotavljanja operativnih sposobnosti je treba policijski vozni park nenehno posodabljati.
Vozila za Policijo kupuje MNZ preko javnih razpisov. Od odločitve o nabavi do prve uporabe je potrebnih okoli deset mesecev. V tem času Policija kot uporabnik določi svoje potrebe, strokovne službe pa pripravijo tehnične specifikacije, ki so usklajene s slovensko zakonodajo. Nabavna služba MNZ v sodelovanju s tehnično-strokovno službo izpelje postopke javnega naročanja do izbora ponudnika. Nato tehnično-strokovne službe aktivno sodelujejo s predelovalci vozil do prevzema in predaje v uporabo.
Ker pa je vzdrževanje in posodabljanje tako obsežnega voznega parka, kot je policijski, velik finančni zalogaj, se vozila ne pridobivajo le z nakupom, temveč tudi z operativnim najemom.

Povezane vsebine

Avtocestna policija prevzela štiri nova, visoko zmogljiva vozila