Sorodne objave

 

Policisti v tednu od 14. do 20. marca 2022 sodelujemo v mednarodni akciji 24-Blue RAD. Po vsej državi jo bomo izvajali v obliki posamičnih, 24-urnih poostrenih nadzorov na mejnih prehodih za železniški promet ter na tovornih in potniških vlakih (zlasti mednarodnih).

IMG d148622cd8abaa0fafaad201d8f47930 V

Akcijo 24-Blue RAD (ang. Rail Action Days) koordinira RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, in jo bodo istočasno izvajale vse države članice. Poseben poudarek tokratne akcije je na preverjanju ilegalnih migracij in odkrivanju tihotapskega blaga v železniškem prometu (npr. prepovedane droge, orožje, cigarete).

Aktivnosti policistov so usmerjene v nadzor mednarodnih potniških in tovornih vlakov ter bolj obremenjenih vlakov v notranjem potniškem prometu, potekale pa bodo tudi na večjih železniških postajah, z namenom odkrivanja in preprečevanja kaznivih dejanj, prometa s prepovedanimi drogami, vandalizma, kršitev javnega reda, nezakonitega prehajanja meja ter odkrivanja iskanih oseb.

V ta namen bodo policisti med drugim preverjali garderobe za hrambo prtljage in prostore za najdene predmete, ugotavljali bodo identiteto potnikov s preverjanjem v nacionalnih in schengenskih bazah podatkov, pri nadzoru pa si bodo pomagali tudi z različnimi tehničnimi sredstvi (npr. infrardeče kamere, endoskopi, merilniki CO2, detektorji kovin).

IMG ed8f15e8e8a60ae24854997011474630 V

Z obveščanjem policije o sumljivih osebah ali blagu na vlakih oziroma na železniškem območju sodelujejo tudi uslužbenci Slovenskih železnic.

Povezane vsebine

RAILPOL