Sorodne objave

 

Med 4. in 10. majem 2022 smo policisti po vsej državi poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Šlo je za prvo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V tem času smo ob svojem rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so bile evropsko usklajene in jih je koordinirala evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

alkotest IMG 6822

Preizkusili smo 11.252 voznikov, od tega je bilo 209 voznikov pozitivnih do 0,52 mg/l in 122 voznikov nad 0,52 mg/l, pri čemer je zakonsko za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (oziroma 0,5 promila).

Pridržali smo 12 voznikov in začasno odvzeli 279 vozniških dovoljenj.

 alkotest IMG 6981

S tovrstnimi aktivnostmi želimo predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

AVP Video alkohol

Video: "Saj nisem še toliko spil ... saj zdaj ni 'policajev' na cesti ... saj je blizu doma ..."

Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se žal še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!

Povezane vsebine

Pod vplivom alkohola in drog mislite, da vozite bolje, v resnici pa ste na poti v prometno nesrečo: med 4. in 10. majem poostreno preverjamo psihofizično stanje voznikov

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Psihoaktivna zdravila v cestnem prometu