Sorodne objave

 

V tednu aktivnosti za večjo varnost v železniškem prometu, od 26. septembra do 3. oktobra 2022, smo policisti skupaj s predstavniki Slovenskih železnic po vsej državi poostreno nadzirali prehajanje čez progo in obnašanje na vlakih. Objavljamo rezultate.

20200525 162235 ne hodi cez progo

Prehajanje proge tam, kjer ni prehoda, je smrtno nevarno! Zavedati se moramo, da lahko po progi kadar koli pripelje vlak, s katerim bi bil trk za nas usoden. Zato naj nam ne bo odveč narediti še nekaj metrov do prehoda, kjer je prečkanje dovoljeno.

Ugotovili kar 374 primerov prečkanja tirov na nedovoljenih mestih

Med enotedenskim nadzorom prehajanja železniške proge in obnašanja na vlakih smo na 347 železniških prehodih kontrolirali 134 pešcev, 24 kolesarjev in 170 voznikov ostalih vozil. Pri tem smo odkrili kar 374 kršitev, ko so osebe prečkale tire, kjer je to prepovedano. Policisti in nadzorniki slovenskih železnic so skupaj v 365 primerih izrekli opozorilo, zoper 9 kršiteljev pa je bil podan predlog pristojnemu prekrškovnemu organu.

Opravili smo tudi 83 pregledov kritičnih mest na železnici (predori, mostovi in drugo) ter z namenom ozaveščanja mladih o varnosti v železniškem prometu v šolah izvedli osem predavanj.

Skupaj s predstavnico Slovenskih železnic pa so policisti za 130 dijakov v Dijaškem domu Šiška pripravili delavnici na temo varnosti v železniškem prometu. V Šiški je namreč večji, sicer zavarovan železniški prehod, ki ga dijaki na poti v šolo in domov večkrat dnevno prečkajo, številni pa se v šolo zaradi bližine postajališča pripeljejo tudi z vlakom.

Preventivna akcija je potekala pod okriljem Railpolove delovne skupine za preiskovanje železniških nesreč in dogodkov, njen namen pa je bil dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

Povezane vsebine

Rail Action Week. Teden aktivnosti za večjo varnost v železniškem prometu

Stop! Prednost ima življenje - pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge

Varno čez tire

RAILPOL