Sorodne objave

 

Ta teden se začenja preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki poteka pod okriljem Roadpola, evropske mreže prometnih policij. Evropsko usklajen poostren nadzor, ko bomo še več pozornosti kot običajno namenili preverjanju te kategorije voznikov, bo potekal od 10. do 16. oktobra 2022.

NadzorPNB Log 24082021

"Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja s 40-tonskim vozilom, vse to lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami," opozarjamo policisti.

Tovorni in avtobusni promet bomo nadzirali na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi

Policisti bomo v tem času izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Poleg tega bomo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

Še posebej pozorni bomo na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je tudi evropsko usklajen, tako da bodo nadzori v tem času potekali hkrati v več evropskih državah.

Med tovrstnimi nadzori policisti preverjamo tudi spoštovanje predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov ter odkrivamo manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi).

Vozniki, bodite odgovorni!

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Letos do konca septembra vozniki tovornih vozil povzročili 1.175 nesreč

V devetih mesecih letošnjega leta je bilo 1.840 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, od tega so jih vozniki tovornih vozil sami povzročili 1.175. V teh nesrečah je umrlo 5 voznikov tovornih vozil, 17 je bilo hudo telesno in 95 lahko telesno poškodovanih.

V enakem obdobju se je zgodilo 222 prometnih nesreč z udeležbo avtobusov, v katerih so bili trije vozniki avtobusa lažje poškodovani.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil in avtobusov, so nepravilni premik z vozilom, nepravilna stran in smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja.

Pravilno pripnite sebe in tovor!

Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite. Več o tem v brošuri javne agencije za varnost prometa.