Sorodne objave

 

Danes se začenja tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Vozniki lahko v času od 5. do 11. decembra pričakujejo več policijskih kontrol.

Vse policijske uprave bodo izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah več policistov. Policisti bomo na teh kontrolnih točkah vsakemu ustavljenemu vozniku odredili preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti pa bomo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Tudi po 11. decembru lahko vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želimo predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Celotna akcija bo potekala do 31. decembra 2022.

Ob tem znova vabimo na skupno izjavo za javnost ob začetku nacionalne preventivne akcije Varno brez alkohola v prometu. Izjava bo jutri, 6. decembra 2022, ob 11. uri, na sedežu Agencije za varnost prometa na Kotnikovi 19a v Ljubljani. Izjave bodo podali:

  • mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa,
  • Robert Vehovec, Sektor prometne policije na Generalni policijski upravi,
  • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in
  • David Razboršek, direktor Zavoda Vozim.