Sorodne objave

 

V dneh okoli martinovega voznike opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola in pozivamo k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji! Če boste uživali alkoholne pijače, ne vozite. Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

IMG 9623

Zvočni posnetek izjave predstavnika Sektorja prometne policije Antona Hribarja (mp3) 

 

V okviru akcije 0,0 šofer, ki poteka v času martinovanja, med 7. in 14. novembrom 2011, policisti po vsej Sloveniji poostreno nadziramo psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Gre za že drugi del letošnje preventivne akcije 0,0 šofer (prvi del je potekal junija), ki jo vodi ministrstvo za zdravje in katere namen je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšati delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Poleg policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije.

V tem obdobju je namreč problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj izrazita. Martinovo mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, bliža pa se že tudi t. i. veseli december, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. Zato voznike opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in pozivamo k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji!

 

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

01 AlkoholUbija

Aktivnosti policistov

 
Psihofizično stanje voznikov bomo preverjali pri voznikih vseh vrst vozil in po cestah po vsej Sloveniji, tako podnevi kot ponoči. Nadzori bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem na območjih, kjer bodo potekale večje javne prireditve.

Ob tem bomo merili tudi hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.  

Poostreni nadzori prometa bodo potekali po metodologiji Promil. Preizkus alkoholiziranosti bomo odredili vsem voznikom, ki jih bomo zalotili pri cestnoprometnih prekrških. Poostreno pa bomo nadzirali tudi spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen).

V lanski akciji 0,0 šofer, ki je potekala med 5. in 14. novembrom 2010 in v kateri sta bila zajeta oba "martinova" vikenda, so policisti ustavili in kontrolirali skupno 25.443 voznikov. Pri tem so policisti ugotovili 5.179 prekrškov po Zakonu o varnosti cestnega prometa.

alkohol01

Nasveti udeležencem v cestnem promet
  • Vozniki, pred in med vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil. Vozite le trezni!
  • Če ste uživali alkohol, mamila ali  psihoaktivna zdravila, naj vozi kdo, ki teh substanc ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Upoštevajte dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, kar je odvisno od količine zaužite pijače. Zato na primer celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.
  • Pešci naj hodijo po levi strani vozišča povsod, kjer ni pločnikov, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa naj uporabljajo odsevna telesa, baterijske svetilke idr.
  • Vozniki enoslednih vozil naj upoštevajo spremenjene vozne razmere (vlažne in ohlajene ceste), saj je oprijem pnevmatik takrat bistveno slabši.
  • Udeleženci naj upoštevajo vsa cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji, spoštujejo naj tudi luč na semaforjih.
  • Posebej opozarjamo vse lastnike gostinskih lokalov in organizatorje različnih javnih prireditev, naj spoštujejo Zakon o omejevanju porabe alkohola. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila.

 

Vsem želimo varno vožnjo!