Sorodne objave

 

Slovenska policija je bila danes obveščena, da sta bila slovenska policista, ki sta napotena na delo v skupni operaciji agencije Frontex Poseidon 2012 Land, okoli tretje ure zjutraj na območju Soufli ob grško-turški meji udeležena v incidentu, v katerem so umrle tri osebe. Slovenska policista, ki opravljata naloge v skupni operaciji od 25. aprila 2012, sta bila v dogodku nepoškodovana in bosta z delom v operaciji nadaljevala.

Slovenska policija je v stalnem stiku z obema policistoma in jima nudi ustrezno pomoč, prav tako je v stiku z agencijo Frontex, grška policija pa je o dogodku sprožila preiskavo.

Patrulja slovenskih in grškega policista je pri kontroli obmejnega območja z namenom preprečevanja ilegalnih migracij opazila sumljivo osebno vozilo znamke Hyundai Coupe, ki je prevažalo ilegalne migrante. Voznik ni upošteval znakov policistov naj ustavi vozilo, temveč je odpeljal naprej proti Alexandroupolisu. Med zasledovanjem je voznik pobeglega vozila trčil v patruljno vozilo, zaradi česar je vozilo z ilegalnimi migranti zaneslo s ceste, vozilo se je prevrnilo in zagorelo.

Po prvih podatkih je bilo v vozilu sedem oseb. Identiteta vseh še ni potrjena, šlo pa naj bi za iranske in kitajske državljane. Neznani voznik, najverjetneje sprovajalec, je na kraju nesreče umrl v vozilu, ostale osebe pa je vrglo iz vozila in so bile odpeljane v bolnišnico v Alexandroupolis. Od teh sta dve osebi umrli med prevozom, štiri osebe pa so hudo poškodovane ostale na zdravljenju v bolnišnici. Patruljno vozilo slovenskih policistov znamke Toyota Land Cruiser ima manjše poškodbe in je vozno, vozilo, ki je prevažalo ilegalne migrante, pa je popolnoma uničeno.

Slovenska policija se zelo aktivno vključuje v prizadevanja za zmanjšanje problematike nedovoljenih migracij v EU, in sicer s sodelovanjem pri aktivnostih agencije Frontex, tako z napotitvijo policistov v skupne operacije in druge aktivnosti na zunanjih mejah EU v druge države kot tudi z gostitvijo tujih kolegov na naših mejnih prehodih in s sodelovanjem v številnih drugih aktivnostih, ki jih organizira Frontex.