Sorodne objave

 

Poletno sezono žal vedno spremlja zgoščen promet proti turističnim krajem, pogosti so tudi zastoji na cestah in mejnih prehodih. Da bi bilo nevšečnosti in nesreč na slovenskih cestah v tem času čim manj, objavljamo nekaj koristnih nasvetov za voznike.

zastoji_na_cestahNa nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško so v počitniških dneh običajne občasne daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje. Prav tako so možni občasni zastoji na cestah, ki vodijo do teh mejnih prehodov. Največ potnikov in vozil v obeh smereh je navadno na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje. Voznikom zato priporočamo, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode. Seznam mejnih prehodov na zunanji schengenski meji

Ne le na mejnih prehodih, do prometnih zastojev in daljših kolon vozil občasno prihaja tudi na različnih odsekih avtocestnega križa, bodisi zaradi prometnih nesreč bodisi obnovitvenih del. Da bi se izognili nevarnostim ob tovrstnih zastojih, voznike opozarjamo, naj bodo strpni. Upoštevati morajo prometno signalizacijo in hitrostne omejitve, priporočamo tudi, da spremljajo prometne informacije. Več pravil, ki jih je treba upoštevati ob zastojih, na spletni strani: Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

Ob zastojih posebej izpostavljamo pomen ustrezne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni. Le zadostna varnostna razdalja nam namreč omogoča, da lahko tudi sami pravočasno zmanjšamo hitrost ali varno ustavimo in tako preprečimo trčenje, kadar se voznik, ki vozi pred nami, nenadoma ustavi ali zmanjša hitrost. Več o tem na spletni strani: Varnostna razdalja

Nasveti za varnejšo vožnjo v poletnih mesecih ter informacije o načrtovanih aktivnostih policije, s katerimi želimo zagotoviti varnost v cestnem prometu med turistično sezono, so objavljeni tudi na spletni strani: Varno v poletje na slovenskih cestah!

Policisti na mejnih prehodih med turistično sezono pogosto obravnavamo turiste, ki za prestop državne meje nimajo ustreznih potnih listin oz. je veljavnost njihovih potovalnih dokumentov potekla.

IMG 0344 1

Vsem, ki potujete v tujino, zato ponovno svetujemo, da pred odhodom pravočasno preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov in veljavnost dokumentov otrok ter jih ne pozabite vzeti s sabo!

Več o tem na spletni strani: Pred odhodom na dopust pravočasno preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov!

Še koristna informacija v zvezi z novimi predpisi, ki na Hrvaškem veljajo za mlade voznike: Omejitve novega hrvaškega prometnega zakona za tuje mlade voznike ne veljajo


Srečno pot!