Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 21. avgusta 2012, sprejel policista Boštjana Pantnerja in Jožeta Sudaca, ki sta med 23. julijem in 17. avgustom 2012 opravljala naloge na Hrvaškem.

Slovenska policija je namreč na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju in na podlagi protokola med notranjima ministroma obeh držav o sodelovanju policijskih uslužbencev na Hrvaškem med turistično sezono na Hrvaško poslala dva slovenska policista. 

IMG 7522 zm

Vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek, generalni direktor policije Janko Goršek, policist Jože Sudac, policist Boštjan Pantner in Anita Baltič iz Sektorja za mednarodne policijske operacije


Policista sta naloge opravljala v sodelovanju s hrvaškimi policisti in po navodilih krajevno pristojnega komandirja policijske postaje. Sodelovala sta pri policijskih postopkih, v katerih so hrvaški policisti obravnavali slovenske državljane, predvsem pa omogočala lažjo komunikacijo pri postopkih. Policista sta naloge opravljala v uniformi, vendar nista bila oborožena in nista izvajala policijskih pooblastil in ukrepov.

Angažirana sta bila na področju splošnih policijskih nalog (kazniva dejanja, javni red in mir, nadzor cestnega prometa idr.). Pri obravnavi slovenskih državljanov, ko je bilo treba pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, pa sta opravljala tudi poizvedovanje (preko Interpola Ljubljana, Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave ali z neposrednim dostopom do evidenc), tako za osebe kot tudi za vozila, in jih posredovala hrvaškim policistom. Hkrati sta slovenske turiste seznanjala s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja v času dopusta.

Boštjan Pantner, pomočnik komandirja na Policijski postaji Šmarje pri Jelšah (območje Policijske uprave Celje), je deloval na območju istrske policijske uprave (na območju Policijske postaje Poreč). Jože Sudac, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Metlika (območje Policijske uprave Novo mesto), je deloval na območju primorsko-goranske policijske uprave (na območju Policijske postaje Krk).


Policista sta ob zaključku dela pohvalila sodelovanje s hrvaškimi kolegi in zaradi izjemno pozitivnih izkušenj predlagala, da bi se tovrstno sodelovanje še okrepilo. Podala pa sta tudi nekaj predlogov za izboljšave in opozorila na nekatere težave, s katerimi sta se srečevala pri svojem delu. Odzivi slovenskih državljanov, ki so dopustovali na omenjenih območjih, so bili pozitivni, prav tako je hrvaška policija sodelovanje z obema policistoma ocenila kot visoko strokovno in pozitivno. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za podobne oblike sodelovanja, saj se na ta način krepita ugled slovenske policije in sodelovanje s hrvaškimi varnostnimi organi.

Slovenski policist, ki opravlja naloge na Hrvaškem, se je predstavil tudi v Reki (25. 7. 2012)

Slovenski policist, ki službuje na Hrvaškem, se je v Umagu srečal s policijskimi kolegi iz drugih držav (14. 7. 2012)

Slovenska policista pred odhodom na delo na Hrvaško sprejel generalni direktor policije Janko Goršek (11. 7. 2012)

Med turistično sezono na Hrvaškem bosta tudi letos službovala dva slovenska policista (3. 7. 2012)

Slovenska in hrvaška policija opozorili na slabšo varnost v cestnem prometu v poletnih mesecih (28. 6. 2012)