Sorodne objave

 

V Oddelku za šolanje službenih psov je oktobra zaključilo šolanje šestih nemških kratkodlakih ptičarjev, ki bodo opravljali naloge iskanja prepovedanih drog in eksplozivov.

DSC08340

Pet psičk in en samček je najprej uspešno prestalo veterinarski preizkus, izpolnili pa so tudi druge pogoje. Policijski pes mora namreč imeti primerne značajske lastnosti, biti mora radoveden in vztrajen. Samozavestno se mora odzivati na nove ali moteče dražljaje, dobro mora prenašati ljudi in druge živali in se na hrup ali druge nenavadne okoliščine odzivati stabilno in sproščeno. Kazati mora močno željo po igri, delu, sodelovanju z vodnikom in biti pripravljen "na akcijo" v vsakem trenutku.

DSC02205

Pri starosti štirih mesecev so bili psi dani v varstvo k vodnikom službenih psov, katerih primarna naloga je bila, da jih čim bolj socializirajo in pripravijo na kasnejše šolanje. Marca so se vodniki skupaj s psi udeležili prvega dela tečaja, ki sta ga vodila inštruktorja iz Oddelka za šolanje službenih psov Marijan Levstik in Primož Glavič. Ob zaključku prvega dela, konec aprila, so psi odlično opravili vmesni preizkus. Septembra pa so šolanje nadaljevali še z drugim delom tečaja, ki so ga konec oktobra zaključili z uspešno opravljenim preizkusom.

DSC02152

Pes Burdon bo z novim vodnikom iskal prepovedano drogo, prav tako psičke Bri, Bo, Bb in Bura. Psička Bella pa bo iskala eksplozive. Področje dela s službenimi psi je tako bogatejše za šest novih sodelavcev, ki bodo policistom pomagali pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kriminalitete.

Fotografija0035

Delo s službenimi psi