Sorodne objave

 

Med 9. in 15. decembrom bo potekal četrti del akcije 0,0 šofer - trezna odločitev, v okviru katere bomo nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Če uživate alkoholne pijače, ne vozite. Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

Pred nami je veseli december, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. Zato voznike opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter pozivamo k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji! Da bi bile naše ceste čim bolj varne, bomo policisti naslednji teden poostreno preverjali, ali so vozniki uživali alkohol.


Zvočni posnetek izjave Boštjana Smoleja iz Sektorja prometne policije (mp3) 

v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi

Aktivnosti policistov

  • Med 9. in 15. decembrom bomo policisti po vsej Sloveniji preverjali psihofizično stanje voznikov vseh vrst vozil, tako podnevi kot ponoči. Nadzori bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem na območjih, kjer bodo morebitne večje javne prireditve.
  • Ob tem bomo merili tudi hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov. Policisti bomo v okviru akcije še posebej pozorni na voznike, ki bodo vozili objestno in bodo storili hujše prekrške. Ti vozniki bodo morali obvezno opraviti tudi preizkus z alkoskopom. Voznike opozarjamo, da so v tem obdobju ceste pogosti spolzke, možna je tudi poledica, zato morajo temu prilagoditi tudi hitrost.
  • Poostreni nadzori prometa bodo potekali tudi po metodologiji Promil. V tem obdobju bomo povečali število odrejenih preizkusov alkoholiziranosti pri voznikih, ki bodo prekršili cestnoprometne predpise, poostreno pa bomo nadzirali tudi spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen).

 

Gre za četrti in zadnji del letošnje preventivne akcije 0,0 šofer (prvi del je potekal maja, drugi oktobra, tretji pa novembra), ki jo vodi Ministrstvo za zdravje in katere namen je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšati delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Poleg policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije.


Alkohol ubija, največkrat nedolžne


Nasveti voznikom

  • Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.


Nasveti lastnikom gostinskih lokalov

  • Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov svetujemo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.
  • Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!