Sorodne objave

 

Med 10. in 28. marcem smo policisti po vsej Sloveniji pogosteje preverjali, ali ste med vožnjo pripeti. Najprej je teden dni potekal evropsko usklajeni nadzor, nato pa še enotedenska slovenska preventivna akcija. Med nadzorom nad uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov smo ugotovili 5.218 kršitev in izrekli 496 opozoril.

01 VarnostniPasNamen preverjanja uporabe varnostnega pasu med vožnjo je bil okrepiti osveščenost, kako pomembna je uporaba varnostnega pasu. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Pri prometnih  nesrečah, ki se zgodijo pri velikih hitrostih, nam varnostni pas lahko reši življenje. Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri manjših hitrostih, na primer pri mestni vožnji, pa lahko varnostni pas predvsem prepreči nepotrebne poškodbe, ki pa so lahko tudi pri nizkih hitrostih zelo hude (npr. udarec z glavo v vetrobransko steklo, udarec volana v predel prsnega koša itd.).

Kako pomembno je pripenjanje z varnostnim pasom, pove več podatkov. Odrasel človek lahko na primer z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku do hitrosti 7 km/h, že ostro zaviranje pri majhni hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka 10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe.

Lani je v Sloveniji med 40 umrlimi vozniki osebnih avtomobilov le 15 voznikov uporabljalo varnostni pas, od 16 umrlih potnikov pa le 6. Življenje, ki ugasne na cestah, je nesmiselna izguba, ki bi jo bilo marsikdaj mogoče preprečiti.


Zato policisti svetujemo - pripnite se, še preden prižgete motor svojega jeklenega konjička.
To naj postane navada. Ne pozabite, varnostni pas vam lahko reši življenje!