Sorodne objave

 

Naslednji teden bo potekalo več aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti kolesarjev, pri katerih bomo sodelovali tudi policisti. V tem času, od 21. do 27. aprila, bomo policisti pozorni na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo kolesarje, preverjali pa bomo tudi, ali kolesarji spoštujejo predpise.

Poostren nadzor bo potekal po vsej Sloveniji, policijske aktivnosti pa se bodo izvajale predvsem na tistih območjih, kjer je problematika varnosti kolesarjev večja.

Kolesarji so velikokrat žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto njihovo vožnjo ovirajo tudi nepravilno parkirana vozila. V najhujših prometnih nesrečah pa so kolesarji v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji "stop" znak ali znak "križišče s prednostno cesto" velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil), pogosto pa tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Za otroke je tudi igralo, odrasli pa ga čedalje pogosteje uporabljajo ne le za prevoz, temveč tudi za rekreacijo. Vendar pa moramo pri kolesarjenju dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno, poskrbimo, da bo tudi varno!

VarnoNaKolo01

 Več nasvetov za varno udeležbo kolesarjev v cestnem prometu
 

 Preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. V ta namen je agencija pripravila akcijski načrt z opredeljenimi aktivnostmi za večjo varnost kolesarjev, s katerimi želijo opozoriti na upoštevanje prometnih pravil, na odgovornejše vedenje kolesarjev v cestnem prometu in na dokaj nizko kulturo udeležencev v cestnem prometu. Vloga akcijskega načrta pri izboljšanju varnosti kolesarjev v cestnem prometu je opozarjati na pomembnosti uporabe varnostne čelade ter posledično zmanjšanje števila smrtnih prometnih nesreč in prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

Aktivnosti za večjo varnost kolesarjev bodo potekale v treh terminih, prvi sklop aktivnosti že od 21. do 27. aprila, naslednja dva temina pa bosta potekala od 5. do 18. maja in od 9. do 15. junija 2014.

Več o načrtovanih preventivnih aktivnostih za večjo varnost kolesarjev najdete v programu aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa.