Sorodne objave

 

Motoristična sezona se je že pošteno začela, med prihajajočimi prazniki pa je na cestah ob lepšem vremenu pričakovati tudi več motoristov. Da bi čim bolje poskrbeli za njihovo varnost in varnost drugih prometnih udeležencev, v policiji pripravljamo več aktivnosti. Ena izmed takih bo tudi poostren nadzor, ki ga bodo policisti izvajali med 21. in 25. aprilom.

MatjazLeskovar

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3) 


Kot je dejal predstavnik Sektorja prometne policije Matjaž Leskovar, bomo policisti v tem času policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih bomo ugotavljali predvsem kršitve, povezane s hitrostjo, psihofizičnim stanjem voznikov, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k nastanku prometnih nesreč. Takšne nesreče se lahko končajo z zelo hudimi telesnim poškodbami ali celo smrtjo. Letos je bili med motoristi že nekaj smrtnih žrtev. Slovenske ceste so že zahtevale življenje treh voznikov motornih koles in ene sopotnice na motorju. 

Policisti bomo v poostrenem nadzoru pozorni tudi na druge voznike, ki s svojim ravnanjem, npr. prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola ali nepravilnim prehitevanjem, ogrožajo varnost motoristov.

Med prazniki se na cestah navadno poveča število voznikov motornih vozil in ostalih udeležencev, kot so kolesarji in pešci. S tem se poveča tudi verjetnost prometnih nesreč. Med najbolj izpostavljenimi prometnimi udeleženci so zagotovo vozniki enoslednih motornih vozil, "zato opozarjamo, da lahko za svojo varnost največ storijo motoristi sami. Predvsem morajo hitrost prilagoditi razmeram, stanju cest, svojim sposobnostim. Naj uporabljajo ustrezna zaščitna sredstva, kot so čelada, motoristična zaščitna oblačila, rokavice in motoristična obutev. Pred in med vožnjo naj ne uživajo alkoholnih pijač, na pot pa naj se venomer odpravijo spočiti," je še dejal Matjaž Leskovar.


Nasveti za varno motoristično sezono


"Ob tej priložnosti vse motoriste in mopediste vabimo, da se udeležijo številnih preventivnih delavnic, ki te dni potekajo po vsej Sloveniji. Na delavnicah jim bomo policisti in drugi strokovnjaki svetovali, kako poskrbeti za varnost, spoznali bodo lahko teoretična in praktična pravila varne vožnje, svoje znanje pa ponekod preverili tudi na poligonih. Na nekaterih delavnicah bodo prisotni tudi policisti motoristi, ki bodo z ljubitelji motorjev delili vse svoje prometno znanje in motoristične izkušnje," je še dodal Leskovar.


Seznam preventivnih delavnic, ki jih motoristi lahko obiščete


Med prihajajočimi prazniki opozarjamo vse prometne udeležence na strpno in previdno vožnjo. Spoštujte cestnoprometne predpise in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti!


Žalimo vam mirne, prijetne in varne praznične dni!

Preberite tudi: