Sorodne objave

 

Kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, pa moramo vedeti, kaj storiti oz. kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje. Ob svetovnem dnevu prve pomoči so v Avto-moto zvezi Slovenije pripravili aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na njen pomen tudi ob prometnih nesrečah.

"Zelo pomembno je, da svoje znanje obnavljamo in osvežujemo. V desetih ali celo petnajstih letih po opravljenem tečaju prve pomoči – kamor sodijo vozniki, ki so danes stari od 30 do 35 let, nam postopki zbežijo iz spomina," je poudaril inštruktor varne vožnje Centra varne vožnje AMZS na Vranskem, Brane Legan, in dodal: "Med mladimi vozniki, ki so obvezni tečaj prve pomoči opravili pred relativno kratkim časom, je zavedanje pomena prve pomoči bistveno večje, kot pri drugih voznikih. Mladi vozniki so bolj samozavestni in tudi bolj vešči pri nudenju prve pomoči, saj je njihovo znanje še sveže."

AMZS je v sodelovanju s Katedro za področje javnega zdravstva pripravil zgibanko z napotki za ravnanje ob prometni nesreči.

V prometni nesreči je ključnih prvih 10 minut, zato obnovite svoje znanje prve pomoči, saj nudenje prve pomoči skrajša zdravljenje, izboljša okrevanje ali celo reši življenje. S pravočasnim in pravilnim nudenjem prve pomoči v prometnih nesrečah bi lahko v Sloveniji letno zmanjšali število smrtnih žrtev in omilili 10.000 hujših poškodb.

prva pomoc1Pomagaj v prometni nesreči 

 

Kako ukrepati v primeru prometne nesreče?

Zakonska dolžnost vsakega posameznika je, da v primeru prometne nesreče pomaga udeležencem v okviru svojega znanja ter zavaruje kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč.

Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče.

Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). 

Čim prej obvestite policijo na interventno številko policije 113, center za obveščanje na številko 112 ali koga drugega, ki lahko obvesti policijo.

 

Več informacij najdete na naslednjih povezavah:

Kaj storiti ob prometni nesreči?

Interventna številka 113

Pomagaj v prometni nesreči  (AMZS)

Napotki za ravnanje ob udeležbi v prometni nesreči