Sorodne objave

 

Zaradi zagotavljanja varnosti srečanja skupine G7, ki se bo 7. in 8. junija letos odvijalo v kraju Elmau, se je Nemčija odločila, da bo v skladu z Zakonikom o schengenskih mejah v obdobju med 26. majem in 15. junijem 2015 ponovno uvedla mejno kontrolo na svojih kopenskih, zračnih in morskih mejah.

Obseg in intenzivnost izvajanja mejnih kontrol se bo sproti prilagajal varnostnim izzivom. Mejne kontrole se ne bodo izvajale ves čas na vseh mejah, temveč časovno in lokacijsko fleksibilno, glede na ugotovitve analiz tveganj. Mejne kontrole bodo osredotočene na avstrijsko-nemški meji, zaradi predhodnih srečanj ministrov v Dresdnu in Moritzburgu, in na nemško-češki meji. Izvajanje mejne kontrole bo torej zgolj začasno in na izbranih mejnih točkah vplivalo na čezmejni promet.

Ponovno bi želeli spomniti naše državljane, da je treba pri potovanju v drugo državo članico Evropske unije imeti pri sebi veljavni potni list ali veljavno osebno izkaznico. Če boste v času ponovne uvedbe mejne kontrole potovali v Nemčijo, vam svetujemo, da spoštujete oznake na kontrolnih točkah in omogočite izvajanje mejne kontrole. V času ponovne uvedbe mejne kontrole je obseg pooblastil policistov enak kot na zunanjih schengenskih mejah (pregled listin, osebe in prtljage oziroma tovora, zavrnitev vstopa).

Mejne zadeve in tujci

Dokumenti za prehod meje