Sorodne objave

 

15. maja se je začela preventivna akcija 0,0 šofer - trezna odločitev, ki bo potekala do 24. maja 2015. V tem času bomo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Če uživate alkohol, ne sedajte za volan! Naj vozi kdo, ki ni pil, ali pa raje uporabite sredstva javnega prevoza.

58f732df44

Kot predstavnik policije je na novinarski konferenci Ministrstva za zdravje sodeloval Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.


Policisti bomo tako po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

alkohol

Vožnja pod vplivom alkohola izjemno poveča verjetnost za nastanek prometne nesreče.

Zato vozite le trezni!

Več o tem na spletni strani policije: Alkohol ubija, največkrat nedolžne

 

Akcijo 0,0 šofer koordinira Ministrstvo za zdravje, poteka pa v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022. Akcija bo trajala vse do nedelje, 24. maja 2015.

Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. Lani sta bila število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, najnižja doslej, pristojni organi pa si prizadevamo, da bi število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami še zmanjšali.

Prvi del akcije bo trajal od 15. maja do 24. maja, ponovila pa se bo še v juniju, novembru in decembru (od 1. do 7. junija, od  6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra). V akciji sodelujejo policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.