Sorodne objave

Publikacije in povezave 14. februar 2022
Kdo smo 14. februar 2022
Fotogalerija 11. februar 2022
 

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga sta skupaj s policijskim vikarjem Janezom Novakom danes, 17. decembra 2015, na Generalni policijski upravi sprejela plamen Luči miru iz Betlehema.

Plamen luči so prinesli predstavniki slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Nosilci plamena so otroci, ki se posebej odlikujejo z nesebičnostjo in z dodatnim delom v lokalnem območju ter s prispevkom v družbo.

02-IMG 9814

Luč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija, ki poteka v Sloveniji že 25 let. Prav letos so jo slovenski skavti v Slovenijo iz Betlehema, preko mednarodnega sprejema na Dunaju, prinesli že petindvajsetič.

V Sloveniji jo najvišji predstavniki države prejemajo že prav od začetka. V preteklem letu je luč svetila v skoraj 100.000 domovih. Ljudje so ob akciji prispevali sredstva za dobrodelni namen, ki zaznamuje akcijo že od samega začetka.

01-IMG 9807

Letošnja poslanica Luči miru se glasi: "Imam majhen problem. Tvoj dar še vedno gori, a se bojim, da brez prave strasti." "Pomisli, ni vse odvisno samo od tvoje moči. Pomembno je, da je tvoje dejanje dejanje ljubezni. To šteje, to greje."

03-IMG 9819

Ob prejemu luči je namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar spomnila na situacijo, v katero je vpeta policija v zadnjih nekaj mesecih. "Ob vsem tem se trudimo ohranjati visoko stopnjo varnosti v državi. A čeprav so naši policisti in policistke na terenu resnično že zelo utrujeni, z velikimi napori še kar opravljajo svoje naloge, zato tole lučko, ki ste nam jo prinesli, v skladu z vašo letošnjo poslanico sprejemamo v prvi vrsti kot spodbudo in motivacijo, da s svojim delom nadaljujemo.

Pri tem pa naj plamen pomeni poziv, da znova pogledamo vase in se spomnimo na to, kaj je pravzaprav bistvo poslanstva našega poklica: skrbeti za varnost in pravno državo, predvsem pa pomagati vsem, ki so v kakršni koli stiski. Morda bomo tako v naših službah hitreje spet našli nov zagon, novo energijo, tisti žar, ki zagotavlja, da svojega poklica ne opravljamo samo rutinsko, ampak s srcem. K sreči smo v policiji lahko ponosni, da imamo veliko srčnih policistk in policistov, ki pri svojem delu v modri uniformi še vedno posebno pozornost namenjajo vrednotam, za katere je v sodobni družbi žal čedalje manj prostora: solidarnosti, posluhu za težave in pripravljenosti pomagati sočloveku."

06-IMG 9827

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga je ob sprejemu dejal, da živimo v času, ko se naša družba hitro spreminja. "Te spremembe boste nedvomno najbolj občutile mlade generacije, ki imate hkrati tudi vse možnosti za oblikovanje družbe na bolje.

Luč iz Betlehema ima v mojih očeh pomemben pomen, saj nam s pravimi vrednotami, kot so ljubezen, razumevanje, empatija, solidarnost, sprejemanje, spoštovanje različnosti, razsvetli pot v boljšo, svetlo prihodnost. Zahvaljujem se vam, da ste nas tudi letos obiskali. V imenu vseh zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve z veseljem sprejemam luč miru."

07-IMG 9830

"Luč miru nam prinaša sporočilo upanja, da le ni vse tako 'črno', kot se nam včasih zdi. Kajti najslabše je, če se kar sprijaznimo z razmerami okoli nas. Kakor pravi že stari kitajski pregovor, 'je bolje prižgati vsaj eno, četudi majhno luč, kot pa se pritoževati nad temo,' zato se vam toplo zahvaljujem, da tako zavzeto podpirate svetlobo in mir na svetu. Včasih lahko namreč že s simboličnimi gestami, kot je vaša, ali pa zgolj s prijazno besedo, velikodušnim dejanjem ali tolažilnim objemom nekomu polepšamo življenje in spreminjamo svet na bolje," je zaključila namestnica.

13-IMG 0076

Skavti in taborniki so se zahvalili policiji, ker skrbi za mir v državi in konec koncev v družinah, ki so osnovne celice, iz katerh vsi izhajamo in kjer se gradi mir. Upajo, da se bodo vsi, ki bodo prejeli luč miru, znali opredeliti do tega daru, ga znali ohraniti in dajati naprej.

11-IMG 9847

Izmenjali so si voščila, drug drugemu zaželeli lepe in mirne božično-novoletne praznike ter uspešno leto, ki prihaja.

16-IMG 0082