Sorodne objave

 

Javna agencija RS za varnost prometa je začela novo nacionalno akcijo Mobilni telefoni v prometu, ki bo potekala od 8. do 24. januarja 2016. Namen akcije, pri kateri sodeluje tudi Policija, je osveščati o nevarnostih uporabe mobilnega telefona med vožnjo in zmanjšati tveganja za nastanek prometnih nesreč. Vozniki namreč med vožnjo čedalje pogosteje ne le telefonirajo, temveč tudi pišejo sporočila in brskajo po internetu.

plakat

Uporaba mobilnega telefona v prometu zmanjšuje zbranost in pozornost voznika na ključne informacije iz okolja. Zmanjšana koncentracija voznika pa pomeni večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Različne raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Prav tako se njihova uporaba spreminja oziroma razširja z zgolj običajnega telefoniranja na več aktivnosti, na primer pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje v družabnih omrežjih. Posebej je glede uporabe mobilnih telefonov v prometu izpostavljena mlajša generacija, pa tudi vozniki srednjih let.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa so v sodelovanju z drugimi partnerji za čas nacionalne akcije v januarju 2016 pripravili več aktivnosti za osveščanje o nevarnostih uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. V akciji pa bo sodelovala tudi Policija, in sicer bodo policisti in občinski redarji med 8. in 24. januarjem izvajali poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Več o preventivni akciji, ki so jo predstavili na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so sodelovali mag. Igor Velov iz Javne agencije RS za varnost prometa, mag. Ivan Kapun iz Policije ter Klemen Gabršček iz Mestnega redarstva Ljubljana, najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Preventivni nasveti policije tudi na strani: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!